Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПИСМО ДО ПЕТЪР АЛИПИЕВ

(1)

Цветан Стоянов

web

София, 1 април

Драги Петре,

Получих от издателството петте екземпляра от повестта, както и хонорара - и благодаря.

Не може да се каже, че съм възхитен от сумата, която ми се полага - оказа се, че вземам чисти 350 (дори по-малко) лева за цялото издание (писал съм го близо една година, четири пъти съм го преписвал при машинописки в пълни и съкратени варианти, няколко пъти съм го пращал по пощата и четири години съм чакал да излезе). Това ти го казвам като приятелска обмяна на впечатления, а не официален протест, понеже ми е ясно, че официалните протести в такива случаи са безсмислени. Същите пари човек може да изкара, примерно от телевизията и радиото, за някоя чикия (моля извинение за израза), която ще направи за четири-пет дни. И това също не е протест, а само икомомическа констатация. Но все пак, доколкото издателската работа е и икономическа дейност, и доколкото у нас в икономиката действа принципът на материалния стимул, може би издателството би следвало да направи и някои изводи за работата си с авторите.

За едно нещо обаче ще направя официален протест - не зная дали може да се оправи. По всяка вероятност от счетоводството са ми удържали ергенски данък, както е било досега. Но, за щастие (или за нещастие), аз през ноември миналата година направих съдбоносната стъпка да стъпя в граждански брак и съгласно нашето законодателство съм освободен от облагане с ергенски данък в продължение на една година. Това сигурно изглежда дребнаво, но все пак то прави 25-30 лева и при сегашното ми твърде голямо озлобление към хонорарната система, не съм наклонен щедро да махна с ръка. Моля те попитай счетоводството дали би могло да се коригира, макар и със закъснение.

Доста по този въпрос - да се надяваме, че нашите произведения, без да ни носят доходи, поне ни носят естетическо удовлетворение!... Минавам към бъдещето. В момента аз съм закъсал с едно съчинение, което трябваше да бъде статия, после стана голяма статия, а сега вече става цяла книга от 150-ина страници. Имам по нея още две-три седмици работа и се захващам с "Буди", който мисля да ти връча в окончателен (за мен само, разбира се) вид някъде към края на май, или юни. Ако това е твърде късно за вас по някакви причини, моля ти се, обади ми се с два реда - тогава аз ще зарежа другата книга и първо ще се хвана с Буди, и ще ти го пратя до началото на май.

Хиляди поздрави и с най-добри чувства (въпреки хонорарното разочарование)

Цветан

 

 

© Цветан Стоянов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 16.07.2005, № 7 (68)

Из личния архив на сем. Алипиеви.
Архивът е предоставен на Център Българистика към Катедра "Българска литература" при ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".