Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
:. Книгомрежа  Анотации на нови книги: RSS абонамент!
Каталози
:. По дати : Септември  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook!  Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Среавни цени с Книгосвят във Facebook!
:. Книги втора ръка  Книги за четене Варна
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВСЕКИ ПОЕТ ИМА...

Антон Баев

web | Вариации за поета Иван Пейчев

Всеки поет има по един литературен кръстник в началото. Около неговото стебло той пуска филизи, а после сам отсича стеблото. При това той не знае дали по собственото му литературно стебло пълзят филизи или е попълнил хербария с изчезващите поетически видове.

За мен този кръстник бе Иван Пейчев.

Книгите му открих в семейната библиотека още в прогимназията. Малко след това или малко преди това започнах да пиша стихове. Пишех и преписвах цели тетрадки с чужди стихове - най-вече на Иван Пейчев, но и на много други поети.

Поетът беше починал, когато започна мъчителното ми подражание на всичко онова, което бях чел, чул и въобразявал за него. Майка ми бе карала стажа си като току-що завършила студентка по история в Калофер - в музея, където е работела Анна, съпругата на Иван. С баща ми бяха получили папка със стихове, изписани върху пожълтели листа, при едно гостуване в дома на Пейчеви в Калофер.

Тая папка беше първият ми учител по редактиране.

В нея имаше стихове от неиздадената тогава Лаконично небе. Някои се различаваха от варианта, в който излязоха в знаменитата книга на Иван Пейчев. Тъй като криех, че пиша стихове, тая папка ми беше редактор. Тя ме научи да задрасквам смело и наред. По-късно - при местенията си по квартири и апартаменти - съм я загубил. Но мисля, че не загубих усета си да се саморедактирам. Той се превърна в рефлекс, когато успях да изчистя всички влияния на Иван Пейчев от стиховете си.

Това ми костваше много изхвърлени папки.

Наскоро преброих стихотворенията, които съм включил като избрани в двете си книги Целият свят и други апокрифи и Даровете на света. Нови апокрифи - 189. Много повече бяха стиховете в изхвърлените папки. Разбира се, не бих ги публикувал. Но съжалявам за по юношески безжалостното отрязване на филизите. В поезията си съм дочувал и дочувам различни гласове. Гласът на Иван Пейчев почти не е сред тях.

Но ако трябва да взема една папка стихове на самотен остров или на палубата на кораб, тръгнал на далечно плаване, това ще е папката стихове на Иван Пейчев.

16 май 2005 г.

 

 

© Антон Баев
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 13.02.2006
Антон Баев. Вариации за поета Иван Пейчев (Романтична формация и романтически мотиви в психографията и творчеството на Иван Пейчев). Варна: LiterNet, 2006.