Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
:. Книгомрежа  Анотации на нови книги: RSS абонамент!
Каталози
:. По дати : Септември  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook!  Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Среавни цени с Книгосвят във Facebook!
:. Книги втора ръка  Книги за четене Варна
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВМЕСТО КРАЙ

Антон Баев

web | Вариации за поета Иван Пейчев

Доколкото романтичното съзнание е феномен на съзнанието, Иван Пейчев изживя своето време като роден поет, превърнал живота си в поезия или в своята представа за поезия. Защото романтикът подчинява не творчеството си на битието, а битието - на законите на творчеството.

Лирическият герой в неговата поезия и романтичният в драмите не просто носят чертите на самия автор, но веднъж създадени, творецът моделира собствения си характер според техните характерности. В този смисъл тълкуването на много от фактите от житейския път на романтично устроения поет може да се извърши и в обратна посока - от литературния прототип към житейския образ. Но нека оставя това на някой следващ изследовател.

Романтичното съзнание в повечето случаи е плод на литературно формиране. Поради това и романтикът трудно се превъплъщава в различни роли - както в живота, така и в изкуството. От такива автори не може да се изисква многообразие на творческите инвенции, нито да се очаква неочакваност на житейските реакции и модели. Романтиците са предвидими личности. Тяхната сила е в отстояването на един императив, а не в издигането на много.

За Иван Пейчев това е императивът на чистата съвест. А за такива творци няма разлика между изкуството на поезията и изкуството на живота.

Романтиците имат нужда от съмишленици, а не от съдии: за тях всеки съдия е Соломон.

Март-май, 1989

 

 

© Антон Баев
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 13.02.2006
Антон Баев. Вариации за поета Иван Пейчев (Романтична формация и романтически мотиви в психографията и творчеството на Иван Пейчев). Варна: LiterNet, 2006.