Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

"ПОДРАНИЛИ НОСТАЛГИИ": БИОГРАФИЯ НА ЧУВСТВАТА

Антон Баев

web

Борислав Ненов. Подранили носталгии"Подранили носталгии" (ИК ЦУМ, 2012) от Борислав Ненов може да се нарече безсюжетна проза, мемоар, модерни притчи, документални разкази и какво ли още не, без да стане ясно как сюжетът, мемоарът, притчата, сказът изграждат канавата на тази модерна белетристика.

Томчето е събитие не само за запазената територия на ямболската литература, макар че най-добре може да се разчете през нея.

Това го прави географски автентично и исторически вклинено в една традиция на писането, в която ахронизмът на Христо Карастоянов и датата на Любомир Котев прескачат като хронотопи в постмодерната проза на Георги Господинов, да не се връщам към Матвей Вълев и диаболистите.

Борислав Ненов предлага четвърти вариант за ямболската вълна в прозата между двата века.

В неговите истории датата е разбъркана в носталгията на спомена, героите са функция на носталгията.

Именно чувствителността е истинският сюжет на тази проза.

В този смисъл "Подранили носталгии" не е безсюжетна проза, а проза, в която движенията в сюжета са движения на чувствителността - онази чувствителност, която като рогцата на охлюв търси допира с другия, за да се свие в мига на осъществяването му.

Да се свие в спомена за изгубения допир.

Героите на "Подранили носталгии" нямат друга функция освен да възкресят спомена.

29-те разказа (един от тях - "Кота 4000", остава на ниво очерк, но Карастоянов като редактор го е включил в томчето вероятно от сантиментални мотиви) са паноптикум на онова, което обикновено наричаме доброто старо време - без значение за кой век става въпрос.

Героичното обаче не е съпротивлението, надмогването, ако щете, непукизмът пред отминалото, а героичното е самата меланхолия - по израза на Меланхтон, Melancolia illa heroica.

Валтер Бенямин казва, че меланхолията най-пълно характеризира героя на Бодлер.

Това е съвременният flaneur, който се е проектирал в "Подранилите носталгии" на Борислав Ненов като трагично закъснял цвят на злото в една - граничеща вече с иреалното - сфера на панносталгията.

Времето като предмет на описание също се лута между избледняващата дата на спомена и меланхолията на панносталгията като извечна същност на битието.

Битът е заключен в датата и спомена, битието като надисторично се отнася към героиката на меланхолията - истинският двигател на сюжета в разказите от "Подранили носталгии".

Борислав Ненов непрекъснато играе върху острието на сантимента в историите, за да го надмогне и - това е именно ролята на героичното в тях - да възтържествува всеобемната и надбитийна меланхолия.

Биография на чувствата.

Melancolia illa heroica.

 


Борислав Ненов. Подранили носталгии. Ред. Христо Карастоянов. Пловдив: ИК ЦУМ, 2012.

 

 

© Антон Баев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 21.12.2012, № 12 (157)