Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОПЕРАЦИЯ DELETE ЗА АТАКА. ДОСТЪПЪТ ОТКАЗАН
Siderov.doc става банка за опозиционно говорене в различни формати

Антон Баев

web

Файлът Сидеров със сигурност е най-бързо пълнещият се с данни политически файл у нас. Siderov.doc скоро ще стане форум, а след това и портал за опозиционно говорене. Техническите средства са налице, потребителите - също. Темите за обсъждане са каквото падне: от сексуалната ориентация до глобализацията, от конспирацията на капитала до социалните помощи, от франкмасонството до външния дълг, от реституцията до приватизацията и от приватизацията до национализацията.

Това е говорене в различни формати. Единственото общо в този писклив дискурс е атака. Атака-Победа. Атака-Победа. До припадък. До Вагнер.

Атаката е срещу всичко и всеки. Победата е над всичко и всеки. Разбира се, в името на народа. Разбира се, в името на България.

Случайната вметка, че най-големите престъпления са вършени все в името на народа и за благото на родината, няма да бъде чута. Ще бъде изтрита от форума, ще бъде с отказан достъп.

За месеци от журналист без диплома Сидеров се превърна в лидер на парламентарно представена партия, а за още няколко - и във водач на угнетените, на най-ощетените от прехода, приватизацията и хаоса в правораздаването.

Отричан и харесван, Сидеров вече клати държавата. Недосегаемият Доган е с охрана. Който се шегува с примитивния национализъм на Балканите (според мен това е точното название, а не налагащото се популистки национализъм), значи не знае историята тук. Тази история не познава просветения национализъм.

Българското Просвещение започва и свършва с един Рибен буквар. Съдбата на автора му - Петър Берон, е насилствена смърт.

Днешният Петър Берон е в Атака. Той също пише буквари за животни, риби и хвъркати. Историята се повтаря като фарс.

 

ДЖЕНДЪР СЮЖЕТЪТ НА АТАКА

На фона на призивите за въвличането на все повече жени в политиката, издигани по времето на НДСВ и продължени от тройната коалиция, Атака избухна като мъжки оргазъм: мощно и за кратко. Партиите на жените отидоха в чекмеджето на историята заедно с царя. Техният електорат ще го видим днес на митингите на Атака. Ще го чуем в телефоните на СКАТ.

Това са унижените и оскърбените независимо от социален и политически произход. Там са и червените бабички от началото на прехода, и сините бабички от прибързано обявения му край. Общото между тях е, че са неудовлетворени от живота, чувстват се излъгани от бившите си водачи и им остава много малко, ако не и нищо, за губене.

Макар да има само една жена в парламента, Атака се крепи на женския електорат. Това е електорат, който иска да бъде управляван, насочван, подпомаган и, ако трябва, послъгван.

Сидеров си има лична пророчица - не пророк: Вера Кочовска. Има жена без брак: това прави мъжа свободен в очите на другите жени. Има син, но осиновен: значи няма окови. Няма кръвен продължител. Продължители са самите му последовател(к)и.

Сидеров е срещу педерастите. Той ги чисти. Те не са сред любимците на жените. Подобен сюжет се развива и в Третия райх - в Нощта на дългите ножове е убит дясната ръка на фюрера, злощастен хомосексуалист. Самият фюрер води германките до ръба на истерията.

Сидеров е срещу всеки на власт - бивш и сегашен. Той им готви правосъдие. Той им обещава ревизия. Подобен сюжет се развива във Великия Съветски съюз. Дворяните, меншевиките и интелигентите си получават заслуженото.

Сидеров е срещу капитала. Той иска национализация. Връщане на заграбеното на народа. Дава за пример Израел, макар че по-удачен пример е Северна Корея.

Политиката на Сидеров се състои от експлозии. Той обещава шашка за всеки престъпник. Толкова по-голяма, колкото е по-голям в йерархията на държавните престъпници.

Самата държава се представя като престъпна пирамида, която трябва да се срути.

Това говорене харесва на угнетените. Един от българските архетипове е козият рог: отмъщението. Българинът се пали от идеята за отмъщение. Той обаче предпочита друг да отмъсти. Сидеров, например.

Ето защо Сидеров е мъжкият политически дискурс. В определен смисъл той иззе този дискурс от Бойко Борисов. Остави го да се оправя с боклука. Но който се оправя с боклука, се нарича боклукчия. Генералът рискува скоро да бъде наречен така.

Тогава и жените, които мечтаят за автограф от Бойко, ще пищят за автограф от Волен.

Това е джендър сюжетът на Атака.

 

СЪПРОТИВА СРЕЩУ ПРОТЕСТИРАЩИ

Атака ще расте.

Колкото повече е съпротивата срещу Атака, толкова повече ще се увеличават нейните привърженици. Угнетеният човек се пали на тема достойнство. Угнетеното достойнство е най-опасният взривател на социалното статукво.

Съпротивата срещу Атака се води от управляващите. Това е абсурд. Това означава, че управляващите припознават Атака като единствена опозиция. Като истинска опозиция. Глупост, която ще им струва скъпо. Самата Атака е срещу управляващите. Но тя е срещу кои да са управляващи, тя е срещу управлението въобще. По това си прилича с анархистите.

Виждали ли сте държава от анархисти? Няма да видите държава и от Атака. Обаче бедите тепърва идат.

ДПС съвсем не е проблемът на Атака. ДПС е нейното извинение. Дори ако ДПС излезе от управляващата коалиция (подобни идеи вече се лансират от политолози), Атака няма да спре. Всяка промяна в статуквото само ще усили атаката срещу него. Това плаши тройната коалиция. Плаши я до смърт, до смъртоносни грешки, при които партиите вътре се хващат гуша за гуша.

Тройната коалиция се чувства като в обсадена крепост с малко ядене. По-слабите трябва да бъдат изхвърлени от кулите на крепостта. Труповете им да нахранят кучетата. Нали електоратът на опасната Атака иска зрелища, зрелищна разправа. Това са нови, скъпоструващи грешки.

Но владетелите на крепостта вече разбират, че всяка съпротива срещу атаката само ще я разгори. Макар и късно, го разбират. Тогава?

Трябва да се действа бързо и по китайски.

В източната философия (от нея се раждат бойните изкуства) е важно да отклониш удара, а не да го спреш. Да го оставиш да мине покрай теб, това е висшето майсторство. Боксът е за европейските примати.

Лао Дзъ пък казва, че истинският водач ходи зад стадото, не пред него. Българските политици не четат китайски философи. Добре е поне да гледат какво правят овчарите на полето.

 

АТАКА В УПРАВЛЕНИЕТО

Националистическите партии са във възход, когато срещу им има враг. За сърбите врагът са албанците, за албанците - сърбите. Българските турци няма как да станат враг на българите, нито обратното. Това не е заслуга на ДПС. Това е народопсихология.

Никоя идея няма бъдеще, ако се изправи срещу народопсихологията.

Ето защо Атака предпочита атаката срещу хора, срещу личности. Така атакува глутницата. Глутницата се опиянява от мириса на кръв. Това го има в българската история - преди малко повече от 80 години.

“Хоро” на Страшимиров. Стъкленото око на Гео Милев. Йосиф Хербст, журналист.

След подобна вакханалия идва униние, мрак.

Фюрерите завършват дните си в депресия.

Малка България нито може да чертае световните карти, нито да плющи козовете по масата в Ню Йорк, Вашингтон и Брюксел. Не и се разрешава и в Москва. Да не говорим за Далечния Изток. В това е впрочем големият й шанс.

Силата на Атака е в идеята за наказание. За политическите грешки на овластените. За социалните лъжи. За личното облагодетелстване. Атака ще е силна, докато няма силно правосъдие. Не медиите, а магистратите родиха Атака. Те трябва и да се справят с проблема. Политиците са абсолютно безсилни, защото Атака е опозиция. Тя е единствената опозиция и ще става все по-влиятелна опозиция, колкото повече не бъде зачитана за истинска опозиция.

В последна сметка в България опозиция няма от пет-шест години насам. Ефективно правосъдие - може би от повече. Затова в България има Атака.

Атака ще съществува като втора първа сила. Излезе ли на терена, Атака ще падне позорно.

Българинът е силен в опозиция и слаб като управленец. Той затова разчита да бъде управляван отвън. Затова си внася и властници, и чиновници, и експерти от чужбина. Необмитени.

България е безмитна зона за международни шарлатани.

Българинът е истинският архетип на Атака.

Да изтриеш Атака, означава да изтриеш него.

Ето защо операция Delete се отхвърля.

 

КРАЯТ НА СЮЖЕТА

Оптимистичен вариант. Чувството за справедливост започва да се задоволява чрез ефективни действия на правораздаването. Винтилът на напрежението се изпуска с ясни проекти за европейските пари, американските военни и руския газ. ДПС престава да бъде експонирана като трета политическа сила и като първа във властта.

Песимистичен вариант. Съпротивата на тройната коалиция срещу Атака прераства в офанзива. Задействат се репресивните органи на държавната машина. Дипломатическият корпус излиза срещу Атака. Употребяват се журналисти и медии да пишат и говорят снизходително или осъдително за Атака.

В първия случай Атака ще легитимира БСП като социал-либерална партия, а себе си - като лява опозиция. Във втория Атака печели властта, лявото народовластие идва с гръм и трясък, а новите пастуховци и лулчевци се обявяват за свободен народ.

Ще стигне ли времето до президентските избори за тези сценарии? По-вероятно не. Тогава?

Първи вариант: Атака печели президентските избори.

Управляващите ще бъдат наказани повече отколкото, ако ни отложат за Евросъюза. Тройната коалиция може и да се разпадне, за да се спасят предсрочните избори. Не е ясно дали предсрочните избори ще са вече необходими на Атака, ако Сидеров е президент. Ще му трябва време да включи експерти и интелигенция на мястото на педофили и екстремисти в Атака.

Втори вариант: Атака губи президентските избори.

Порталът Сидеров ще се ползва от ограничен кръг потребители. От единствена опозиция Атака се връща в първоначалното си ядро на малка група обявяващи се за чисти и святи граждани на републиката. Битката кой да е опозиция в България се разгаря наново.

Остави атаката да мине покрай теб, съветват източните мъдреци.

Българските политици обикновено се изтъпанчват насред стадото, въртят на воля гегата, надуват кавала, а като свърши песента, се чудят къде им отишли овцете.

 

 

© Антон Баев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 09.03.2006, № 3 (76)