Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПУШЕНА СЬОМГА

Владислав Христов

web

Големите реки си имат своите странности. По Нил плуват крокодили, по Амазонка анаконди, по Рейн катафалки на разкоша. Да, тази величествена река е населена с катафалки, които подобно праисторически чудовища се появяват изненадващо на пристанищата, за да съберат учудените погледи на туристите. Това са кораби, пълни с умиращи богати хора, пожелали да дочакат смъртта си, потънали в плюшени завивки и хапки от пушена сьомга. Катафалките спират в крайбрежните градове само за да се заредят с продукти или да свалят ковчега на някой починал, след това отплуват бавно и тържествено, все една нищо не се е случило. В повечето случаи, когато измрат всички пасажери, капитанът пуска обява и следващият рейс е подсигурен само след няколко часа. Има обаче упорити старчета, който се качват уж за някой друг месец, а преживяват на кораба няколко години. Във вестниците съобщиха за 80-годишен гражданин на Дюселдорф, който останал 20 години, след като всички били вече починали. Понеже в билета му пишело "До идването на смъртта", се наложило да го возят на кораба сам, в очакване на сетния му дъх. Той обаче се оказал жилав старец, с добър апетит и отлично здраве. Екипажът и капитанът се чудели как да се отърват от него - изливали олио по стъпалата, за да се спъне старчето и да се претрепе, слагали му стрихнин в супата, но нищо не помагало. От нерви капитанът получил диабет и скоропостижно починал. Някои от готвачите били видени направо да скачат от кораба и да плуват към брега. Накрая старият господин останал единственото живо същество на кораба, който незнайно как се движел сам по Рейн, спирал на пристанищата и после потеглял, сякаш го управлява най-ловкият капитан. Така до деня, в който едно дете, хвърлящо плоски камъчета от брега, ударило кораба. Само след няколко секунди той се напълнил с вода и потънал заедно с упоритото старче и няколкото хладилника, пълни с пушена сьомга.

 

 

© Владислав Христов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 05.08.2013, № 8 (165)