Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДЖОРДЖ И МАРТА

Владислав Христов

web

"На 1 септември се навършват точно сто години от смъртта на Марта - последният представител на вида странстващ гълъб. Няколко десетилетия по-рано това е най-разпространената птица в Северна Америка. След упорито и системно унищожение от страна на човека броят на странстващите гълъби намалява драстично. Накрая улавят последното ято и го вкарват в зоологическа градина в Синсинати. За съжаление, вече е прекалено късно – ятото намалява прогресивно, докато в един момент остават само две птици, които така и не се сдобиват с потомство. На десети юли 1910 г. умира Джордж, мъжката птица. Четири години по-късно от този свят си отива и Марта. Междувременно тя се е превърнала в атракция. Замразяват я в леден блок и я изпращат в Института "Смитсън", където се намира и до днес". Чета тази статия, седнал на една пейка в парка. Ято гълъби марширува в краката на минувачите. Два от тях се ухажват настрани. Сигурно са Джордж и Марта. Вижте ги само колко са наперени. Страхотно изглеждат за годините си!

 

 

© Владислав Христов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 29.01.2021, № 1 (254)