Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

УВОДНИ ДУМИ

Владимир Янев

web | Погледи към българската поезия и проза

Трудно ми е да преценя дали тази книга се нуждае от предговор. И дали читателите се нуждаят от нея... Тя съдържа част от писани през десетилетията по-кратки или по-обширни портретни статии за български поети и прозаици, които ценя. Отбелязвайки, че те далеч не изчерпват пристрастията ми, ще обърна внимание върху очевидното - авторите, за които става въпрос тук, са се осъществили или са постигнали първите си творчески успехи през епоха, съвършено далечна от днешната. Не смятам, че най-значителното от това, което са създали, принадлежи на миналото, ако и да се твърди инфантилно, че българската литература през "соца" не струвала. (С изключение на неколцина.) През 50-те години на миналия век фаворизирани от въпросния "соц" критици твърдят, че не струвало писаното от Пенчо Славейков до Атанас Далчев. (Пак с изключение на неколцина.) И едното, и другото е измама, ограбване на националния духовен капитал.

Литературата я има и ще я има - въпреки обстоятелствата, които навсякъде и винаги са против талантливите. Убеден съм, че такива са представените тук поети и прозаици. Затова се надявам, че хвърляйки поглед върху писанията ми, някои от по-младите ще открият "свои" автори за цял живот. Именно тази надежда ме одързостява да предложа на читателското внимание настоящата сбирка от портретни текстове.

 

 

© Владимир Янев
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 26.01.2009
Владимир Янев. Погледи към българската поезия и проза. Варна: LiterNet, 2008.