Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗА МОРАЛА

Никита Нанков

web

На 23 април, около 16 часа и 34 мин., млада майка и тригодишното й момченце вървят хванати за ръка по многолюдна улица с интензивно пътно-транспортно движение. Жената се заглежда във витрина с бижутерия, зяпва с уста от красотата и цените на бижутата, неволно пуска момченцето, за да прикрие отворената си уста с ръка и това дава възможност на детето да се отдели от майка си. Детето тръгва самичко по улицата и слиза на платното за движение. Впоследствие камерите, монтирани на улицата, показват, че докато момченцето се движи по платното, цели осемнайсет души минават покрай него, но никой не го улавя за ръка, не го пита къде са родителите му или, с други думи, не се опитва да предотврати неизбежното нещастие. От заснетия материал се вижда, че след трийсет и две секунди на платното, през които детето е успешно заобиколено от осемнайсет автомобила, най-накрая то бива фатално блъснато от камион, разнасящ банички и понички. Когато видеото се появява по телевизията и интернет, в страната се надига вълна от справедливо негодувание и група видни университетски интелектуалци подемат общонационална кампания срещу моралния упадък на нацията.

На 23 април, около 16 часа и 34 мин., млада жена с жълта плетена шапка, движеща се по многолюдна улица с интензивно движение, пропада в дупка насред тротара, която внезапно зейва в резултат на невидимата разрушителна работа на подземни води. Уличните камери показват как на платното веднага спира такси и шофьорът му, без да се замисля, се хвърля в дупката, за да спаси жената. Около дупката се натрупват загрижени минувачи. След като става ясно, че храбрият шофьор също е пропаднал, в дупката се хвърля пенсионер на около седемдесет и пет години. След като и пенсионерът изчезва, в дупката се мятат осемнайсетгодишно момиче с готически татуировки по лицето, около четиридесетгодишен келнер от съседния ресторант, бизнесмен на около трийсет и пет години, пианист вундеркинд, уличен метач, протестантски свещеник и още няколко души, които поради скоростта на скачането им в дупката камерите не успяват да уловят ясно. Оказва се, че общо осемнайсет души се хвърлят в дупката, за да спасят младата жена. Когато заснетото от камерите се появява по телевизията и интернет, в страната се надига вълна от справедлива гордост и група видни университетски интелектуалци подемат общонационална кампания за възхвала на моралния дух на нацията.

4 април 2012 - 21 април 2013 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 14.05.2013, № 5 (162)