Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

VICTORIA’S SECRET

Никита Нанков

web

На 1 април Victoria’s Secret пусна в продажба дългоочакваната си нова пролетна колекция. Събитието бе съпроводено с небивала рекламна кампания в Северна и Южна Америка, Европа и Азия под мотото “No man can resist!” - “Никой мъж не може да устои!”

Скоро след отварянето на магазина на Victoria’s Secret в Manhattan охраната на магазина задържа шестнайсетгодишната Jessica Morgan, тъй като в чантата й с покупки бе забелязано странно движение. Когато чантата бе отворена, се оказа, че в нея има не само палаво бельо от новата колекция, но и току-що родено момченце в отлично здравословно състояние, тежащо 3 килограма и 280 грама. Г-ца Morgan бе незабавно отведена в полицейския участък, но напълно обърканата тийнейджърка не можа да отговори на въпроса откъде се е взело бебето. Подозренията, че г-ца Morgan е майка на новороденото се потвърдиха няколко часа по-късно след съответните медицински тестове. Родителите, приятелките и съучениците на г-ца Morgan, с които се свърза полицията, не знаеха нищо за бременността й и детето. “Jessica е добро момиче.” - заяви учителката й по религия и етика, която я познава от първо отделение. - “Тя не е способна на подобно нещо.” Пасторът на църквата, която г-ца Morgan посещава редовно всяка неделя, се закле в Библията, че е станало недоразумение: “Бог е свидетел, че Jessica е дала обет да не познае мъж до деня на сватбата си.” Адвокатът на г-ца Morgan е депозирал жалба, в която се изтъква, че набедената майка е девствена, а така наречените медицински доказателства, че тя е майката на момченцето, са грубо фалшифицирани.

На втория ден след пускането в продажба на новата колекция на Victoria’s Secret, в същия магазин бяха заловени още шестнайсет тийнейджърки, всички на възраст между тринайсет и четиринайсет години, с новородени бебета в чантите с току-що купеното бельо. Всички те отричаха децата да са техни, изтъквайки своето примерно поведение, отлични бележки в училище и девственост, но медицинските изследвания отново потвърдиха, че именно те са майки на бебетата.

Едновременно с тези събития в медиите се появиха съобщения, че в католическата църква, намираща се срещу магазина на Victoria’s Secret в Manhattan, богомолци са забелязали статуята на Св. Дева Мария да се държи по необичаен начин. Когато някой коленичел със скъпоценни дарове и молитва пред статуята, тя изритвала даровете и му отвръщала, че молитвата му ще бъде чута само ако той изтича до супермаркета на ъгъла и й купи буркан с кисели краставички. Ако слисаният просител донасял буркан, който Св. Дева Мария намирала за недостатъчно голям, тя се сърдела, тропала с крак и изпъждала богомолеца. Ако просителят пак дръзвал да й досажда с молитви и недостатъчно голям буркан с кисели краставички, от фреските в църквата долитал архангел Гавраил, сграбчвал нещастника за яката и го запращал в пъкъла, подробно изографисан от Ronaldo Ronaldi (1787-1869) върху най-далечния купол на храма.

Когато в църквата пристигнал апостолическият нунций да разследва необичайните явления, той станал свидетел на следното: Блажената Дева Мария блажено си хрупкала кисели краставички, надвесена над един огромен буркан, коремът й постепенно се издувал от преяждане, и а-ха да се пръсне, когато най-неочаквано изпод синьо-червената й одежда се пръкнало отроче от мъжки пол с ореол над главата. По нареждане на апостолическия нунций статуята на Св. Дева Мария незабавно била закарана в близката болница за изследвания. Оказало се, че макар и да си умирала да си хапва соленичко и да е преяла с кисели краставички, Блажената Дева Мария била девствена и следователно не би могла да бъде майка на младенеца, въпреки клетвите й, че тъкмо тя била майката и краставичките не били причината, а следствието от нейната бременност.

Момченцето с ореола засега се радва на отлично здраве и пребивава в дом за сираци, докато се открият истинските му родители. Младенецът е кротко дете и най-много обича да си игае с агънца, да плете трънени венци и да спори с тримата местни мъдреци - чистача, готвача и шофьора - по теологични въпроси, докато си навива брадата на показалеца. В същото време Св. Дева Мария се намира в ареста, където само от вида на кисела краставичка й се повдига. Срещу нея е възбудено съдебно следствие по обвинения за отвличане на малолетни и даване на лъжливи показания. Ако обвиненията се докажат, статуята на Св. Дева Мария може да получи присъда от петнайсет до двайсет години строг тъмничен затвор без право на обжалване и посещения на дясната страна на разпнатия Исус.

На третия ден след пускането на пролетната колекция бельо китайското правителство, което от няколко десетилетия напразно се бори с пренаселеността на страната, издаде указ за незабавното затваряне на всички магазини на Victoria’s Secret, както и на всички християнски църкви в Китайската Народна Република до второ нареждане.

19-31 октомври 2013 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 02.06.2016, № 6 (199)