Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВЕРОЯТНОСТИ

Никита Нанков

web

Професор Ицо Лукарски вече цели дни, седмици, дори месеци ходи приведен, взян пред краката си. Нито поглежда настрани, нито поздравява колегите и студентите, нито се радва на прелестната пролетна синева и пърхащите по шорти първокурснички.

Еврика! - професор Ицо Лукарски съзира на пътеката кламер, вдига го, избърсва го с кърпичка, напоена със спирт, поставя го в специална найлонова торбичка с цип и си записва времето и координатите на мястото, където го е намерил. И продължава зигзагообразните си движения по кампуса, търсейки следващия кламер.

През лятото, на световната конференция на математиците, която се провежда в университета, професор Ицо Лукарски изнася зашеметяващ доклад. Той е изчислил вероятността да се намери кламер във всяка точка и във всяко време на кампуса.

Една млада професорка започва да задава въпроси, които с наивната си нахаканост дразнят професор Ицо Лукарски, но той отговаря любезно, за да се отърве от досадницата. Всъщност нахаканата колежка харесва професор Ицо Лукарски и наглите й атаки са тромав претекст да се срещне с него след обсъждането на доклада му.

- Невероятна теория на вероятностите, професор Лукарски! - хвали го колежката. - Само за кламери ли е валидна?

Професор Ицо Лукарски вътрешно се мръщи и пъшка, но мило се усмихва и кани колежката в кабинета си. Там отваря телефонния указател, рови се из него и накрая поставя пръст на името “Мария Евдокиева Парашкевова.” Набира номера на въпросната дама и й обяснява, че именно тя, непознатата жена с тъкмо това име, е най-вероятната му бъдеща съпруга. Професор Ицо Лукарски изповядва по телефона, че той е много стеснителен с жените, но все пак кани Мария Евдокиева Парашкевова на вечеря на свещи на другия ден. Учудващо, Мария Евдокиева Парашкевова приема поканата и на следващата вечер двамата се срещат в малък ресторант недалеч от университета. Следвайки уговорката с професор Ицо Лукарски, колежката с въпросите седи на съседна маса, прави се на случаен посетител и слухти за всяка думица на странната двойка.

След една седмица професор Ицо Лукарски и Мария Евдокиева Парашкевова сключват брак. Нахаканата колежка е кума. След сватбеното тържество Мария Евдокиева Парашкевова и професор Ицо Лукарски поканват колежката в новия си дом.

Когато се настаняват на фотьойлите в хола, професор Ицо Лукарски предупреждава колежката, че има голяма вероятност да влезе черното му пуделче Тереза, която е на три месеца, и да я близне по глезена. И наистина - професор Ицо Лукарски още не е довършил изречението си, когато колежката усеща как едно тримесечно черно пуделче на име Тереза я близва по глезена.

28 юли 2013 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 25.12.2013, № 12 (169)