Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

В ОТВЪДНОСТТА

Никита Нанков

web

Ицо Лукарски се измъчва от екзистенциална скука или, както се изразява психологът, при когото той търси облекчение, от ennui. “Имате нужда от нещо ново, силно, красиво, истинско, разтърсващо” - съветва го психологът. - “От голяма любов, от ново приятелство, от абсоютна и безпределна вярност, която не е за вярване, от скок в Отвъдността...”

И Ицо Лукарски започва да се моли Богу за Нещото, което ще го изтръгне от безразличието на бита и ще го запокити в центъра на битието, в онази Отвъдност, където всички желания - и най-вече неизречените - се сбъдват. Той, разбира се, не вярва в Бог - това е толкова démodé и passe - но знае, че Бог помага и на невярващите и затова не щади молитвената си жар.

На рождения си ден Ицо Лукарски се събужда от звънене на вратата. Той скоква стреснат от леглото, отваря и ахва: пред него се усмихва прекрасна жена с разкошна кошница цветя. Жената е като излязла едновременно от картина на Gustav Klimpt, Aubrey Beardsley, Amedeo Modigliani и Alphonse Mucha. “За теб!” - казва хубавицата, стисва свойски ръката му и страстно го целува.

Цял ден двамата се гледат в очите, говорят си като стари приятели и като нови любовници - и за всичко, абсолютно за всичко се разбират и се съгласяват и всичко, аболютно всичко им е приятно, ново и същевременно познато. Ицо Лукарски витае из Отвъдността и хем е на седмото небе от щастие, хем е в най-домашния си дом - там, където винаги е усещал, че иска да бъде, макар че никога не е знаел къде и как точно.

Полунощ неусетно идва. Прекрасната жена си тръгва. “Ще се видим ли пак?” - пита погледът на Ицо Лукарски. “Разбира се” - отговарят очите на неземната жена.

Ицо Лукарски прекарва следващия ден в съзерцание на цветята в кошницата. Жената я няма, но цветята ги има. Така минава и пo-другият ден. И още пo-другият...

На следващия си рожден ден Ицо Лукарски се събужда от звънене на вратата. Той скоква стреснат от леглото, отваря и ахва: пред него е Отвъдната жена с разкошна кошница цветя. Когато бие полунощ, погледът на Ицо Лукарски пита: “Ще се видим ли пак?” “Разбира се” - отговарят очите на неземната жена.

19 май 2013 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 06.07.2013, № 7 (164)