Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НОВ УНИВЕРСИТЕТСКИ КУРС

Никита Нанков

web

В най-престижния университет от следващия семестър се предлага нов курс, който несъмнено ще привлече вниманието на най-способните и най-амбициозните студенти. В каталога на университета четем:

Заглавие на курса: Изкачването на стълби: Изкачването като обратност на слизането.

Кабинет на професора и приемни часове: На стълбите, по време на изкачване.

Предварителни изисквания: Няма предварителни изисквания и не се очаква студентът вече успешно да е изкачвал стълби.

Описание на курса: Колко пъти сте се замисляли какво всъщност е изкачването на стълби, докато сте се изкачвали по стълби? Давали ли сте си сметка, че изрази като “изкачвам се по служебната стълба”, “стълба към небето”, “стъпалата на успеха” или “да се изкачим едно стъпало по-нагоре” идват от дълбока древност и са неразделна съставка от антропологичната ни същност на човешки същества? Случвало ли се е, изкачвайки се по стълби, да ви хрумне, че изкачването на стълби може да се проблематизира като обратност на слизането по стълби? Забелязали ли сте, че в шедьовъра на Сергей Айзенщайн “Броненосецът “Пoтьомкин” слизането по стълбите винаги се представя в силно отрицателна светлина с ниско поставена камера, докато изкачване на стълбите е винаги с подчертано положителен смисъл, изграден от високо поставена камера? Питали ли сте се защо в продължение на хилядолетия езикът упорито е странял от изрази като “слизам по служебната стълба”, “небе към стълбата”, “стъпалата на неуспеха” или “да слезем едно стъпало по-надолу”? В този курс вие ще намерите изчерпателни отговори на всички тези въпроси.

Образователни цели на курса: Вие ще научите не само историята на изкачването на стълби и някои от най-великите му представители в различни социални контексти, епохи и цивилизации, но и ще съумеете да направите изкачването на стълби важна и неделима част от вашето ежедневие и ще знаете как да изкачвате стълби по всички краища на земното кълбо като истински граждани на света. След завършването на курса вие вече няма да се плашите от изкачването на стълби, а ще го правите с лекота и елегантност по най-различни начини - на два крака, с подскоци на куц крак, на три крака, прескачайки през стъпало или на четири крака. След като научите какво е изкачване на стълби, вие вече никога няма да слизате по стълби.

Задължителни четива:

- Jaques Derrida, “Стълбилогии”

- Jaques Lacan, “Стълб, Стълбозис, Стълбологос, Стълбофалус, Стълбофройдос”

- Julia Kristeva, “Мачо (ра)кур(с), феминистичен (дис)кур(с): Мъжкият поглед изотдолу, когато ние, жените, се изкачваме по стълби”

Учебни материали: Студентите ще използват предимно ресурсите на университетската библиотека, най-вече нейните стълби. От университетската книжарница студентите трябва да си купят най-новите издания на парадни стълби, тавански стълби, стълби към мазето, пожарни стълби и бояджийски стълби. Студенти, които нямат лични стълби, могат да използват стълбищата си. Използването на една стълба, едни стълби или едно стълбище от двама студенти по приятелска линия е забранено.

Метод на преподаване: Критически анализ на изкачването на стълби и практикуване на съзнателно изкачване на стълби.

Курсови изисквания и формиране на крайната оценка: За да завърши успешно курса студентът трябва да напише три есета, всяко от които носи по 20% от крайната оценка. Първото есе е изследване на проблема за стълбите, стълбата, стълбището, стълба, стълпотворението и стълботворението. Второто есе е на тема “От векове и за векове: Традиция и новаторство в изкачването на стълби”. Последното есе е самостоятелно проучване на проблема за мястото на изкачването на стълби в живота на младото поколение с фокус на връзките между сексуалното в сексуалността, сексуалното в идентичността, сексуалното в новите електронни медии и сексуалното в изкачването на стълби.

Практическите занятия в курса ще развият умения по изкачване на стълби без слизане и без спускане по стълбищните парапети по задник и по корем. Също така те ще включват упражнения за предотвратяване на падането по стълби, което би нарушило процеса на изкачването на стълби. Ние ще научим предпазни мерки срещу шест начина на падане по стълби: първо, катурване с краката напред; второ, сгромолясване с главата напред; трето, премятане с превъргаляне по ребро по широки бели мраморни стълби; четвърто, капичване с претъркаляне през глава по тесни скърцащи дървени стълби; пето, свободно претрепване по каквито и да е стълби според характера, финансовите възможности и индивидуалните разбирания на студента; и шесто, холивудско суриньосване по стълби (което от своя страна се подразделя на: а) фатално падане по стълби със сърцераздирателен писък във филм на ужасите; б) фатално падане по стълби на богат наследник след тайно намазване на стълбите с маргарин от подкупен иконом в мафиотски филм; в) нефатално падане по стълби в романтична комедия, при което се зърват за миг дантелените бикини на главната героиня, която е малко пълничка, но иначе е с чудесен характер, постоянно си тананика кантати на Бах и тайно пише поезия; г) драматично почти фатално падане по стълби в разтърсваща драма, при което главният герой остава инвалид за цял живот, но храбро преодолява всички изпитания и накрая спечелва триста милиона от лотарията и се оженва за тайната си любов от детската градина; д) уж нефатално, но всъщност фатално падане по стълби с червена пътека след изпързалването на политическия опонент в спечелил Оскар политически трилър, развиващ се едновременно в цивилизована западна страна с развита демокрация и варварска източна страна с развит деспотизъм; и е) уж фатално, но всъщност нефатално падане по виртуална стълба чрез телепортиране с машина на времето в далечна галактика в научно-фантастична суперпродукция за планета на клонирани дигитални извънземни насекомодинозаври). Практическите занятия носят 20% от крайната оценка.

Останалите 20% от курсовата бележка зависят единствено от възможностите на студента да си плати за курса и да направи свободно поне петцифрено дарение на своята алма матер.

Място на провеждане на курса: Стълбите на университета. Последните две седмици от семестъра ще се проведат в Милано, Teatro alla Scala.

Наказания и намаляване на оценката: Студенти, които идват без стълби в клас, губят 5% от крайната оценка. Студенти, които не изкачват стълби, а слизат по стълби, се наказват с отнемане на 10% от крайната оценка. Студенти, които вместо да изкачват стълбите ползват асансьора, ще се простят с 15% от крайната оценка.

Академична почтеност и плагиатство: Ако се изкачвате по чужди стълби, посочете това в бележките под линия и в библиографията. Изкачването по чужди стълби без академично установените позовавания се смята за непочтено и се наказва като плагиатство. Студент, уличен в подобно деяние, се изгонва на стълбите и му се забранява да се изкачва по стълбите на всички висши учебни заведения в страната за срок от пет години.

Анонс: В продължението на този курс, предвиден за следващия семестър, “Слизането по стълби: Слизането като обратност на изкачването”, ние ще разширим знанията си за стълбите и ще видим, че те служат не единствено за изкачване, но и за слизане. Който разбере и опита какво е слизането по стълби, той вече никога няма да се изкачва по стълби.”

18-21 април 2013 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 14.05.2013, № 5 (162)