Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ТРИ СЛУЧАЯ

Никита Нанков

web

Една прохладна майска сутрин г-н Джаварганадинян Еспадулабавада от Мумбай, Индия, стана, изми се, обръсна се и тръгна за работа. Той беше на средна възраст, баща на две дъщери. По-голямата щеше да се омъжва следващия месец, а по-малката кандидатстваше в няколко престижни американски университета, специалност “Биология”. Съпругата на г-н Еспадулабавада беше известен адвокат, а той главен експерт в автомобилната фирма Тата, която неотдавна беше купила контролния пакет на Ролс Ройс, нещо, за което писаха всички световни вестници. Когато седна в колата си, краката на г-н Еспадулабавада започнаха да се скъсяват, ръцете му да се удължават, кучешките му зъби да порастват и той се покри с гъста кафеникава козина. Г-н Еспадулабавада изскочи от колата, покатери се на дървото на съседите и взе да къса и яде киселици, макар да беше закусил три препечени филийки с масло и мармалад и голяма чаша кафе.

Докато г-н Еспадулабавада дъвчеше киселиците, в Париж, Франция, беше още нощ. Г-жа Силфид Боамадон сънуваше раждането на дъщеря си. Бременността и грижите за бебето бяха най-хубавото време на тази отскоро разведена трийсетгодишна брюнетка. Дъщерята, седемгодишно момиченце с източноазиатски черти и необикновен дар да рисува, напоследък често кашляше. Г-жа Боамадон я водеше по доктори, които даваха противоречиви диагнози. Докато сънуваше как бебето й се усмихва, г-жа Боамадон се сви в елипса, гърбът и коремът й се втвърдиха в коруба, главата й се смали и се покри с люспи, а ръцете и краката й се превърнаха в къси яки лапи. Г-жа Боамадон изпълзя от къщата си, която се намираше на тихата уличка “Гриши” № 17, отиде на брега на Сена, изрови дупка в пясъка, снесе там 34 яйца и ги зарови, работейки неуморно със задните си лапи.

В същото време в Чикаго, САЩ, един понапълнял двайсет и няколко годишен мъж обядваше в евтин китайски ресторант. Г-н Едуин Смитосна, безработен филолог, дояждаше свинското със соев сос и преглеждаше обявите за работа в няколко вестника. В края на месеца той трябваше да напусне апартамента си, понеже нямаше пари за наем. Тая седмица той беше питал вече два пъти баща си по телефона дали не може да се върне при него, в малката му ферма, и да му помага, докато продължава да си търси работа. Баща му отговоряше уклончиво. Той беше женен за трети път и последната му жена не обичаше г-н Смитосна, когото бе виждала само на сватбата. Докато четеше обява за нощен пазач, от кутретата на ръцете до кутретата на краката на г-н Смитосна израсна ципа, краката му се превърнаха в миши лапички, ушите му пораснаха като фунии, а той се смали и олекна. Без да плати, г-н Смитосна политна на улицата и лапна в движение един залутан в майския вятър майски бръмбар.

За първите два случая науката няма никакво обяснение.

6-7 ноември 2009 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 05.08.2010, № 8 (129)