Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ТЕОЛОГИЧЕН КАЗУС

Никита Нанков

web

Тези котки са мързеливи. Родени са в тропика, където има от всичко по много и затова те едвам се мръдват дори да се нахранят. Те са по-мързеливи отколкото гладни. Тези котки ядат охлюви. Тропическите охлюви не бягат, не скачат и не се катерят със светкавична бързина по дърветата като гущерите. А гущерите имат и опашки - мислиш си, че си хванал обяда си, а то си хванал само опашката му, а обядът е избягал. Охлювите са мързеливи като котките и когато котките попротегнат лапа и ги хванат, охлювите не си дават зор да се скрият в черупките си. Котките ядат охлювите бавно, без апетит, с отвращение. След яденето не си мият муцуните, уригват се, ходят слънчасали насам-натам по котешките си работи и накрая повръщат охлювите. После се въргалят и дремят на шарена сянка. Повърнатото привлича други охлюви. Те налазват котешкия бълвоч и ядат предците си. Котките огладняват, връщат се при повърнатото, ловят охлювите и ги ядат. После се разхождат с омерзение, повръщат и се запиляват нанякъде. По бълвоча се събират охлюви. Котките се връщат и ядат охлювите, които ядат бълвоча. После котките повръщат и изчезват. Идват нови охлюви и ядат повърнатото. После котките идват и ядат охлювите. После...

Кой е по-глупав: котките или охлювите? Но нима е възможно Бог да е създал глупави и лоши котки и охлюви? Не, Бог е създал умни и добри котки и охлюви. Това значи, че котките не ядат охлюви и следователно не повръщат, от което следва, че охлювите не ядат бълвоч и не биват изяждани от котките, които повръщат охлюви, които ядат бълвоч. Гореизложеното доказва, че Бог е мъдрост и доброта.

15-16 ноември 2009 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 01.02.2010, № 2 (123)