Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СВОБОДНИ МЕДИИ

Никита Нанков

web

John Smith свято вярва в свободата на медиите и й се наслаждава в пълна мяра. Седи си той на огромния фотьойл, похрупва си пуканки, посръбва си през пластмасова сламка кола и препуска по телевизионните канали. Какво ли само няма по телевизията, какви ли не чудеса и чудесии намира там човек! Ето, John Smith иска да види канала за тенис. Оказва се, че в почивката между два сета показват реклама на McDonald’s. John Smith цъква дистанционното и се пренася на канала за сапунени опери. Тъкмо героите да се целунат и от екрана светва реклама на McDonald’s. John Smith полита на канала за професионална борба, където също тече реклама на McDonald’s. John Smith пробягва по каналите за поп клипове, за продажба на бижутерия, за готвене и за кримки. Навсякъде се въртят реклами на McDonald’s.

Наслаждавайки се на медийното богатство, John Smith задрямва в удобния фотьойл. Присънва му се кошмар: той гледа телевизия с един-единствен канал и на него показват само, единствено и изключително Великия Вожд, Ръководителя Слънце, Председателя, Президента, Кормчията. John Smith потръпва от ужас, ръката му трепва, той се полива с колата и се събужда. Слава Богу, медийният кошмар се оказва именно единствено и само кошмар.

John Smith си налива нова кола и отново се втурва по каналите. На канала за мода - реклама на McDonald’s, на канала за фантастични сериали - реклама на McDonald’s, на канала за екшъни - реклама на McDonald’s, на канала за анимационни филми - реклама на McDonald’s...

12 април 2013 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 14.05.2013, № 5 (162)