Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НАЙ-НОВАТА ТЕОРИЯ ЗА ПАДАНЕТО НА СССР

Никита Нанков

web

Редом с политико-икономико-военно-социално-идеологико-финансово-демографско-историко-ическите обяснения за падането на СССР напоследък си пробива път и една нова теория. Тя задълбава в неизследваните досега фонетично-семантично-херменевтично-поетично-естетично-синтактично-лексично-морфологично-ически процеси на онова време.

Според новата теория падането на СССР се дължи на падането на Берлинската стена през 1989 г., както и на падането на Маргарет Тачър по стълбите по време на официалното й посещение в Китай и на мачкането й на профсъюзите, които й падат в ръчичките, както й падне, на това, че като на Роналд Рейгън му пада пердето, той в политическите си речи почва да ниже каубойски реплики от някогашните си филми, а също така и на това, че Михаил Горбачов си пада глупак, а Борис Елцин си пада по рушветите и водката.

Особено трябва да се наблегне на падението в падането - една истинска падина за отпадането на вече отпадналите съюзни републики на някогашния СССР и сателитите му от Източния блок, които падат покосени и така стават паднали. От своя страна, червените апаратчици разбират, че сега им е паднало да вдигат каквото им падне, а обикновеният бивш съветски гражданин попада в небрано лозе, блуждае като паднал от Марс изпаднал германец и му се пада участта да се задоволява с отпадъците и да изпада в екзистенциална криза. Ето защо настъпва времето на политолозите, които си падат на оная работа, тъй като парите им падат от небето.

Най-верните неверни съюзници на СССР също попадат в неловко положение и подкарват както им падне: оказва се например, че България не е падала под турско робство, нито под османско владичество и присъствие, а под отоманско неизвинено отсъствие и затова тоз, който падне в бой за свобода, той не пада по-далеч от крушата.

В очертания контекст въпросът за на-падане се снема и се заменя от проблеми като из-падане, от-падане, при-падане, про-падане, раз-падане, за-падане и прочие падания и попадания на попадения, които се решават сравнително лесно, защото така им се пада.

Изобщо - голямо падане пада.

Ключово значение в новата теория има идеята, че Горбачов в един момент взема, че се дава. Вземането на даването от страна на Запада е кулминацията на този процес, допълван в ред моменти от даване на взетото при Сталин. Тук трябва да вземем предвид, че когато взема да се дава, Горбачов всъщност се отдава и се отдава на даване и като диване дава вземаното и така вече няма вземане-даване с Източния блок, който СССР е взел, понеже Западът е дал Блока да се даде на СССР.

Накрая нека вземем да дадем някои изводи:

Първо, според най-новата теория трябва да вземем вземането-даването за дадено.

Второ, по времето на Горбачов социализмът е взел-дал и затова е взел комунизма за мезе, но социализмът не дава и пет пари.

Трето, когато Горбачов взема да се дава, Западът му дава да разбере, че има да взема, по-точно има да взема да му се дава като се дава.

И последно, четвърто, който дал - дал, който взел - взел.

Какви прогнози за бъдещето прави тази най-нова теория? Изхождайки от безспорно доказания факт, че не е доказано безспорно защо през Студената война сезонът на дългите ръкави е къс, теорията предупреждава, че неолиберализмът изобщо не гарантира, че в ерата на Глобалното затопляне сезонът на късите ръкави ще е дълъг.

15 август - 2 септември 2013 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 06.11.2013, № 11 (168)