Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СМИСЪЛЪТ НА ЖИВОТА

Никита Нанков

web

Уважаеми колеги, много съм благодарен за поканата ви да споделя с вас мисли по най-трудната философска тема - смисълът на живота. В Западната традиция най-ранните размисли по този въпрос намираме в Елеатската школа и особено в писаното от Протагор и Зенон, които вероятно се облягат на митичния авторитет на Питагор. За жалост, техните книги не са достигнали до нас. Имаме всички основания да предполагаме обаче, че Сократ, фактическият начинател на Западната философия, подхваща главното в тези идеи, нещо, отразено в един от диалозите на Платон, принцът на философите, където се казва следното... всъщност за това ще говорим след малко. Сега трябва да спомена, че систематизиращият гениий на Аристотел прави следния коментар към Платон... хм-хм, да. Но, забележете, скъпи колеги, че първият, който осъзнава необходимостта да се анализира смисъла на живота като обратното на смисъла на смъртта е Св. Августин, който казва... да, помните какво казва божественият Св. Августин, скъпи колеги. И така, стигаме до Хегел, който не е лесен за разбиране. От една страна, той скрито се позовава на Платон и Св. Августин, а от друга, ги оспорва чрез аргумента на Аристотел в следния често цитиран и интерпретиран как ли не пасаж... именно така, колеги. Но най-интересното е какво казва Маркс по въпроса, колкото и неочаквано да е позоваването тъкмо на този неортодоксален мислител в случая. Позволете ми да завърша с един цитат от Хусерл, бащата на феноменологията, понеже този философ увенчава дългия път на познанието ни към човешката същност.

А сега, скъпи колеги, с радост ще отговоря на вашите въпроси за смисъла на живота.

26-27 октомври 2009 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 10.12.2009, № 12 (121)