Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СЛЕД ОПЕРАТА

Никита Нанков

web

Операта премина при нечуван успех. След бисовете най-напред се поклони хорът. След това се поклониха третостепенните артисти, които бяха изпълнили с огромен ентусиазъм мънички, но много важни роли. След това се поклониха второстепенните актьори, без чиито епизодични роли не би имало наситен и смислен сюжет. След тях се поклони балетът начело с хореографa. След него се поклониха водещите певци, които изнесоха по-голямата част от операта на плещите си. След тях дойде ред на звездите, които публиката обожаваше и които награди с безкрайни и напълно заслужени аплодисменти и дъжд от букети. След това на сцената се поклони и диригентът. След диригента се поклониха и оркестрантите. След тях се поклони режисьорът на спектакъла. Последва го либретистът. След него се поклони и директорът на операта. След него се поклони продуцентът. След това се поклони главният сценограф. След него се поклони художникът на костюмите. След него дойде ред и на перукера. Той бе последван от завеждащият осветлението. След това се поклони техникът по специалните ефекти. След това се поклони завеждащият шивашкото ателие и отговорникът на гримьорите. След това се поклони главният пожарникар и дежурните огнеборци. След това се поклониха общите работници, бояджиите, заварчиците и водопроводчиците. След това се поклониха разпоредителките и полицаите. След тях - продавачките на билети. След тях се поклониха бюфетчийките и сервитьорите. След това се поклониха портиерите и чистачите. Публиката вече се блъскаше пред гардеробите за палтата си, когато се поклони и Моцарт.

11-12 юли 2013 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 08.02.2017, № 2 (207)