Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НАЙ-НОВАТА СКУЛПТУРА

Никита Нанков

web

Itso Lukarski, по-известен с артистичния си псевдоним Itso, единодушно е смятан за бащата на най-новото направление в съвременната скулптура. Изкуствоведите, изследвали творческия му процес, подробно описват как идеите му зреят в течение на месеци и дори години. В продължителни периоди Itso се тъпче с луканки, суджуци, пици, сирена, сланина, замразени и обработени храни, червени меса, шоколади, спанак, малини и грозде, гълта разнообразни чайове и кафета и изобщо всевъзможни кулинарни лакомства, богати на натрий, калций и оксалати. След като се зареди с идеи по този начин, той преработва и скулптира в съкровеното си творческо аз тези изходни материали.

Експертите, наблюдавали Itso по време на работа, са заснели и акта на самото раждане на скулптурите. На филмите се вижда, че изразът “творчески мъки” не е само метафора. Itso наистина се измъчва, гърчи се от болки, крещи, припада, пак се съвзема, пак агонизира, пак губи съзнание от неописуеми страдания, пак идва на себе си и тъй нататък. Процесът има различна продължителност в зависимост от характера и размера на сътворяваната скулптура. Така създадените творби са уникати, сиреч те съществуват в един-едининствен брой и затова Itso не ги продава. Itso прави ограничен брой копия, които са многогократно по-големи от миниатюрните оригинали. Именно тези копия се продават за десетки и стотици милиони на богати колекционери и музеи по целия свят.

Според някои слухове, идващи най-вече от бившата любовница на Itso, световноизвестният авангардист замисля още по-ново направление в скулптурата. “След като за две десетилетия се утвърди като ненадминат майстор на нефролитиазната скулптура”, - обяснява бившата любовница, - “Itso мисли да се заеме с холелитиазно ваятелство. Itso вечно търси нови художествени предизвикателства! Промяната е естествена за него - когато се умори от ръбестите камъни в бъбреците, той просто няма как да не се хвърли да прави заоблени камъни в жлъчката! Аз дори съм готова да се обзаложа, че в стремежа си към съвършенство той ще премине и към сътворяване на идеално кръгли скулптурни бисери - не само в преносен, но и в най-буквален смисъл!”

19 ноември 2013 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 21.02.2014, № 2 (171)