Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СИЛАТА НА ПРИЯТЕЛСТВОТО

Никита Нанков

web

Младата научна специалистка Христинка Драндаревска, Ph.D., пишеше прошение за академично-изследователско-преподавателка работа: “Уважаеми г-н Професор Този и Този, Моля да ми се даде тази и тази работа, понеже и т.н., С уважение и почитание, Христинка Драндаревска, Ph.D.”. Г-ца Драндаревска, Ph.D., завърши писмото, препрочете го и то й се видя неубедително. Професионалните й качества не бяха добре представени и не отговаряха на специфичните изисквания. Г-ца Драндаревска, Ph.D., започна нервно да роши косата си и пренаписа писмото: “Уважаеми г-н Професор Този и Този, Моля да ми се даде тази и тази работа, понеже и т.н., С уважение и почитание, Христинка Драндаревска, Ph.D.”. Пак прочете писмото и пак остана недоволна: сега беше представила професионалните си умения в прекалено бляскава светлина и вродената й скромност възропта. Г-ца Драндаревска, Ph.D., пусна трета чернова на писмото по имейла до най-добрия си приятел за мнение, и сега то гласеше: “Уважаеми г-н Професор Този и Този, Моля да ми се даде тази и тази работа, понеже и т.н., С уважение и почитание, Христинка Драндаревска, Ph.D.”. Приятелят откликна завчас: писмото било чудесно, но трябвало да наблегне на тия качества за сметка на ония. Г-ца Драндаревска, Ph.D., преработи писмото и го прати по имейл на втори свой приятел. Той също се отзова на часа и й препоръча да подчертае ония свои качества за сметка на тия. Г-ца Драндаревска, Ph.D., преправи писмото и го прати на трети приятел, който незабавно й писа, че трябвало да покаже повече сдържаност и, следователно, не бивало да подчертава никакви качества. Г-ца Драндаревска, Ph.D., зароши още по-нервно косата си, преправи писмото и го прати на други неколцина приятели, които тутакси й дадоха различни разумни съвети. Г-ца Драндаревска, Ph.D., вреше в ада на угризенията си докато преправяше писмото, понеже беше сигурна, че всъщност тя няма абсолютно никакви качества за тази работа и затова писмото й е една голяма лъжа, която ще я преследва до гроб. Като продължаваше да роши косата си, тя разпрати саркастични писма до всичките си приятели: “ПОЛУДЯВАМ ОТ ВАС! МРАЗЯ ВИ! МНОГО БАБИ - ХИЛАВО ДЕТЕ!” След това в гнева си г-ца Драндаревска, Ph.D., не забеляза, че слага в плика и изпраща вместо изпипано прошение празен лист.

След седмица г-ца Драндаревска, Ph.D., получи работата.

Човек винаги трябва да се допитва до приятелите си.

11-18 октомври 2009 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 03.11.2009, № 11 (120)