Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ШЕКСПИР ЛИ?

Никита Нанков

web

Всички твърдят, че Шекспир бил най-великият. Ако разсъдим логически и погледнем историята обаче, се оказва, че това изобщо не е така. Шекспир например не е успял да завладее Азия и Европа като Чингиз хан. Нещо повече - той не е могъл да завладее дори Персия като Александър Велики. Шекспир не е оставил следа и в музиката - Деветата симфония е написана от Бетовен, а операта “Дон Жуан” - от Моцарт. А какво да кажем за живописта? Шекспир не е нито авторът на Мона Лиза от Леонардо, нито пък е изобретил кубизма като Пикасо и Брак. Той не е прокопсал и в архитектурата - Айфеловата кула е проектирана от Айфел, а базиликата Св. Петър във Ватикана - от Св. Петър. Шекспир е пълен провал и като писател, понеже не е написал нито “Война и мир” като Толстой, нито “Фауст” като Гьоте.

С една дума, на онези, които казват, че Шекспир е най-великият, ние можем с пълно основание да отговорим: “Шекспир ли? Че кой е тоя Шекспир и какво толкова е направил?”

27 септември 2013 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 25.12.2013, № 12 (169)