Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ШАПКАТА

Никита Нанков

web

Ицо Лукарски навсякъде носи шапка. Никога не я слага на главата си, но тя е винаги с него. Защо?

Ицо Лукарски е свободен дух и може да живее, където си поиска. Той решава да живее в Китай. Чудесно! Китай е велика страна с велико минало и с още по-велико бъдеще. Ицо Лукарски се възползва от безбройните възможности там и е щастлив, толкова щастлив, че повече не може и да бъде. Ицо Лукарски обича Китай! Попитат ли го какво именно харесва в тази страна, той говори безкрайно за предимствата й. Но след някое време нещо започва да го човърка, да го нервира, да го потиска и вбесява. Ицо Лукарски не знае какво точно е това нещо, но все едно - нещото постоянно го гложди и на него постоянно му се иска да бълва ругатни и проклятия. Китай вече е страна, която Ицо Лукарски ненавижда. Именно в тоя момент шапката му е абсолютно необходима - той я грабва и си заминава.

Ицо Лукарски живее в Русия. Русия също е огромна страна с необятни възможности. Жадуваш за пари? - Заповядай! Искаш изкуство и литература? - Моля! Мечтаеш за пътешествия? - Няма проблем! Ицо Лукарски обожава Русия! Той хвали до безпаметство тази неописуема страна и при всяка дума душата му се топи от обич. Но ето, че и в Русия нещо започва да му е криво. Какво? Трябва ли да се обяснява, да се рови за причини? В съзнанието на Ицо Лукарски бляскат светкавиците на гнева и боботят гръмотевиците на недоволството. И добре, че я има шапката.

Ицо Лукарски се радва на живота си в Америка. Какво ли само няма в тази великолепна страна? В Америка всичко е постижимо, там си господар на света! Ицо Лукарски се наслаждава на всеки миг от живота си и не може да се нахвали. Но един ден на езика му започват да напират псувни. Нощем той сънува акокалипсиси, а събуди ли се, му се ще да развърти калъчката и да изпотрепе всички и всичко. И добре, че си има шапка!

Германия, ах, Германия! Философия, музика, лебервурсти - кой може да изброи прелестите ти, Германия? Блаженство, райско блаженство - само тази е думата, която може да предаде усещането на Ицо Лукарски за тази невероятна страна! Ала недоволството, вечното терзание на духа пак го връхлита. Иска му се да крещи, да бълва обиди, да каже чудовищната истина за Германия! Шапката! Шапката!

Ицо Лукарски е в Китай. Там той вилнее колкото му душа иска срещу Германия. И после в Русия хули до насита Китай. В Америка разкатава мамицата на Русия. А в Германия кълца на парченца Америка!

1 май 2011 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 04.10.2011, № 10 (143)