Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

RELATIVITÄTSTHEORIE

Никита Нанков

web

Неделя, 5 януари 1905 г. Чудесен мразовит ден. Вали пухкав сняг. В осем часа и петдесет и две минути Алберт излиза в парка. Той си казва: “Мисля най-добре, когато се разхождам в снега. Значи, повече ми се мисли, отколкото ми е студено.”

В десет часа и четиринайсет минути Алберт си казва: “Повече ми е студено, отколкото ми се пишка.” Снегът весело скърца под краката му.

В четиринайсет часа и двайсет и седем минути Алберт прави ново откритие: “Повече ми се пишка, отколкото ми се мисли.” Краищата на мустаците му са заскрежени.

В осемнайсет часа и четиресет и шест минути Алберт се прибира у дома, размразява мустаците си до печката и прави логическо заключение: “Следователно всичко е относително.”

В двайсет и три часа и трийсет и девет минути Алберт завършва статия “Теория на относителността”, която се състои от една-едничка формула: E = mc2.

16 декември 2010 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 05.04.2011, № 4 (137)