Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

РАЖДАНЕТО НА ПОЕЗИЯТА ОТ ДУХА НА МУЗИКАТА

Никита Нанков

web

Необходими продукти:

- неродена поезия - 1 кг
- раждане - 2-3 скилидки
- дух - 1 супена лъжица
- музика - 2 кофички по 250 г
- мерудия - 1 връзка
- лист (неизписан) - 1 бр.
- молив (подострен) - 1 бр.
- чаша (бая голямшка) - 1 бр.
- вино - 5 оки

Седнете на маса с готови за писане лист и молив до дясната ви ръка и празна чаша до лявата. Съсредоточете се в чашата и се опитайте да чуете музика, без да има такава. За целта използвайте супената лъжица от духането на духа, който повява и навява странни старинни фолклорно-баладични интонациии, теми и мотиви. Ако духането на духа не даде резултат, схрускайте 2-3 скилидки раждане, налейте си в чашата една ока от виното и го изпийте. Ще ви се стори, че ви се причува нещо причудливо като например следното (с главни букви са отбелязани ударенията в невнятните напеви), което трябва да запишете:

аАеЕеЕеиЕе
еИоИяОъеЕе
оАауИЯъоЕе
аАъЕеаУаЕе

Тези невнятни звуци обаче са само първата кофичка на музиката. За да се излее и втората кофичка, трябва да разбъркате съдържанието й в буркан или делва с целия килограм неродена поезия и с една ока вино. Разклащайте буркана енергично, докато ви се счуе нещо такова, което незабавно трябва да запишете:

засАепЕелЕениЕе
венИощИятвзОънетЕен
доАзауИЯръсноЕе
скаАъвсЕенаУнаЕсе

Сложете музикално-поетичната смес на тих огън и в течение на половин час заливайте с една ока вино. Ще се получи следната музикално-поетична каша, която няма да се разлее, когато я капнете на нокътя си, поради което ще е лесна за записване:

застАнепЕенлЕенидЕе
венИощИятвзОдънетЕен
доАзауИЯръснозЕе
сказАръвсЕенаУнадЕсе

Оплакнете гърлото си с още една ока вино, за да ви се проясни мелодията, хармонията и оркестрацията. Извадете печивото от фурната и го оставете да позастине 3-4 минути за рационално осмисляне, нарежете го на звездички, след което запишете следното:

за стАн е пЕчен лЕсен ни дЕ е
везнИ ощИпят взвОдът нe тЕсен
долА за ушИ Ярък с нозЕ е
с кал зАрът всЕ е най-Ушна дЕсен

Глътнете на един дъх и последната ока вино. Скочете върху масата, треснете чашата о пода и гръмнете с пищов кремъклия в тавана. От духа на музиката, която ви напяват Музите, в тавата на съзнанието ви ще бухне дивна класическа строфа, от която е нужно да отстраните щръкналите главни букви с безупречно наточена калъчка. Украсете строфата със стръкчета мерудия и препинателни знаци и я завещайте навеки на бъдните поколения, докато е още топла-топла:

Настане вечер - месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее, -
Балканът пее хайдушка песен!

6-17 юли 2014 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 07.12.2014, № 12 (181)