Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРОФЕСОР ЯО ЛИ

Никита Нанков

web

Яо Ли е гост професор по китайски език и култура в Blahblah University в Сент Луис, САЩ. През деня той въвежда американските студенти в чудесата на древната китайска цивилизация, а вечер пише книга, която въвежда чудесата на модерната американска цивилизация в Китай.

Тая вечер професор Яо Ли написва следното: “В Деня на благодарността американците си спомнят за трудните години, когато са треперели в дървените си колиби под индианските стрели и са мрели като мухи през зимата, но все пак някак си са оцелели, за да достигнат до сегашното си благосъстояние. И до днес те отдават почит на ония ужасни времена, когато е трябвало да се хранят с гнило месо, като на тоя ден ядат тържествено блюдо от отвратителното месо от пуйка.” Професор Яо Ли е доволен от написаното и вечеря с яйца, оставени да се развалят в продължение на три месеца по рецепта от времето на династията Цин.

Когато си ляга, професор Яо Ли не може да заспи. Сент Луис е на Мисисипи и през лятото там е непоносимо горещо и влажно от изпаренията на реката. Професор Яо Ли се върти и пъшка. По кожата му се стича пот. Навсякъде го смъди. Опитва се, както пише в старинните книги от времето на династията Дзин, да затвори очи, да си мисли за нещо хубаво като рецитира пасажи от Конфуций, да се унесе и да заспи, но го засърбява рамото. Професор Яо Ли се почесва и пак се опитва да си мисли за нещо хубаво като рецитира пасажи от Конфуций, за да заспи, но го засърбява бедрото. Той се почесва и пак се опитва да си мисли за нещо хубаво като рецитира пасажи от Конфуций, за да заспи, но го засърбява под мишницата. Професор Яо Ли се почесва и пак се опитва да си мисли за нещо хубаво като рецитира пасажи от Конфуций, за да заспи, но го засърбява коремът.

Професор Яо Ли скача от леглото, светва лампата и се оглежда в огледалото. Цялото му тяло е на червени петна от проклетата влажност. Следвайки съветите на мъдреците от династията Син, професор Яо Ли яростно се чеше, маже пришките със слюнка на бамбукова мечка, налага се с изкиснати в дъждовна вода листа от Ginkgo biloba, разтрива се с отвара от стрит на прах драконски зъб, но нищо не помага. Тогава той постъпва като литератите евнуси от Забранения град през династията Минг: разкопчава кожата си, съблича я, и я сдипля грижливо на стола. Пак ляга и моментално заспива.

Ето какви са чудесата на великата китайска цивилизация!

18-29 ноември 2009 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 01.02.2010, № 2 (123)