Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПОГОВОРКАТА

Никита Нанков

web

“Ще му мине като на куче.” Народна поговорка. Вековна мъдрост. Онзи, който я е измислил, само е мярвал куцукащи кучета по улиците и дворищата. После те са изчезвали някъде. И ето, един ден той пак ги е зървал здрави и читави. Със загладен косъм. Някогашните претрепани кучета. А може би други. Съвсем други. И тогава му е хрумнала поговорката. Той не е виждал куче да се подмята като парцал из въздуха. Да провлачва задница по паважа, докато автомобилът, който го е ударил, отфучава. Не го е носил на ръце до болницата. Не го е гледал в дома си как лежи пет дни, без да пошавне. Не го е чувал как стене нощем. Не е пощурявал от високата му температура въпреки антибиотиците, аналгина и витамините. Не е гледал как всеки ден му бият инжекции. Не е виждал как вече не маха опашка, когато той се прибира вечер вкъщи и как сякаш му се извинява с очи за немощта си. Не е виждал как седмица не докосва храната в паничката до муцуната му. Не му е сковавал специална носилка, за да го изнася сутрин и вечер с нея. Защото пребитото куче ще умре, но няма да направи някои неща вкъщи, а само навън. Не се е радвал, че един хубав ден то се понадигва, заскачва на три крака и пак помахва опашка. Онзи, дето е измислил поговорката “ще му мине като на куче”, никога не е бил куче.

14 юли 2002 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 08.10.2009, № 10 (119)