Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

PATER NOSTER

Никита Нанков

web

Нежнорозов изгрев. ZaZa DumDum тръгва на работа, метнала през рамо маркова чанта от крокодилска кожа, в която са професионалните й такъми. Тълпата обикновени хорица влачи нозе към спирките на метрото, автобусите, трамваите, тролеите. Устите се разчекват от прозявки, в очите плува вчерашна умора. Развяла руса грива, с пружинираща походка на тигрица, прекарваща по три часа дневно в салона за фитнес, ZaZa DumDum крачи към кино студиото.

Режисьорът, операторът и партньорите й почтително я целуват по бузата. Режисьорът обяснява идеята на новия филм, диалога, костюмите, движенията, позите, осветлението, дължините на сцените, инструментариума. Mons veneris и тъй нататък. 3D! ZaZa DumDum слуша внимателно и си води стенографски бележки с маркова писалка със златна заврънкулка на капачето.

Тази концепция е абсолютно великолепна, започва въодушевено тя, но, позволете да забележа, тя е напълно неприемлива от морално гледище. Нея от дете са я учели, че ценностите на една съвременна жена не трябва да имат нищо общо с подобни неща. За по-голяма яснота и убедителност тя привежда наизуст цитати от английски и френски епистоларни романи от осемнайсти век.

Режисьорът ентусиазирано се съгласява и демонстрира как ZaZa DumDum трябва да показва синусоидата на телосложението си, съотношението между хълмовете и долините на анатомията си, да кръстосва и разкръстосва крака, да движи устни, език, мигли и прочие. Labia majora, labia minora и всичко останало. ZaZa DumDum записва прилежно в марково тефтерче с позлатени ръбове на страниците.

Идеята е страхотно фантастична, пляска с ръце тя, ала не бива да се забравя, че феминизмът вече толкова време се бори с мачизма и патернализма, с унизителното превръщане на жената в предмет за похотливите мъжки погледи, в плячка на изнасилвачи. Тя размахва юмрук и вдъхновено рецитира манифест след манифест на световни феминистки.

Режисьорът кима в знак на пълно одобрение, той напълно подкрепя и активно съдейства на феминизма, и показва как ZaZa DumDum трябва да такова онаковата на партньорите си, как после трябва да това и накрая да онова. Corpus cavernosum clitoridis, et cetera, et cetera, et cetera. ZaZa DumDum е цялата слух и записва думите на режисьора на марков диктофон със златен ръб.

Гениално, просто гениално, задъхва се от възторг тя, но за жалост, християнската й вяра не й позволява да жертва безсмъртната си душа заради смъртната си плът. Тя привежда примери от великите християнски автори, рисуващи ужасите на ада и прелестите на рая, изтънко тълкува пасажи от Стария и Новия завет, говори за влиянието на Аристотел и неоплатонизма върху средновековните схоластици, целува златното кръстче на шията си и шепти молитви. Pater noster, qui es in caelis...

Режисьорът напълно разбира, безрезервно приема, непоколебимо споделя и с всички сили подкрепя светогледните и хуманитарните й съображения. Той й връчва хонорар от еди колко си хиляди в твърда валута, които са еди колко си хиляди в друга твърда валута. Той почтително я целува по бузата и от все сърце й благодари за възможността и привилегията да се потопи в съкровищницата на световната култура.

Нежнорозов залез. Погледът на ZaZa DumDum искри от чудесно изживения ден. С походка на тигрица тя крачи към апартамента си в най-престижната част на този невероятен световен град. Обикновените хорица тътрят нозе към вкъщи. Те нямат понятие от епистоларни романи, от доктрини за спасяване на женската половина на човечеството, от теологична диалектика, от безкрайната Божия милост, даряваща безсмъртие на душата. В очите им се стеле пепелта на безсмисленото ежедневие.

7 май - 11 юни 2011 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 08.11.2011, № 11 (144)