Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НОВО ПОКОЛЕНИЕ ФЕНОВЕ ПРЕДИЗВИКВА ЛИТЕРАТУРЕН БУМ

Никита Нанков

web

След сгромолясването на съветския комунизъм някои експерти пророкуваха комерсиализиране на културата и опростачване на прочутата с образованието и вкуса си руска интелигенция. Фактите красноречиво опровергават подобно черногледство. Ново поколение фенове доведе до истински бум в съвременната руска литература, немислим под железния юмрук на червените таварищи.

Около 20 000 фенове на Миша Достоевски се наредиха на опашка пред централната книжарница в Санкт Петербург още в четири часа тази сутрин, за да са сигурни, че ще успеят да си купят продължението на романа “Идиот”, с който младият автор нашумя преди две години. В романа главният герой, обеднял руски княз, воден от идеалистични патриотични подбуди, се връща от Швейцария в родината си, където веднага е принуден да влезе в пионерската организация, което води до видиотяването му. В продължението се оказва, че князът само се преструва на идиот, за да успее да избяга обратно в Швейцария и да се ожени за една хубавица, която е същевременно любовница на руски нефтен олигарх. По време на коктейла г-н Достоевски загатна, че вече работи върху продължение на продължението. В него олигархът ще наръга с нож хубавицата, която, повлияна от феминизма, организира своя модна линия, за да добие финансова независимост. В епилога олигархът и князът ще ридаят прегърнати над трупа на красавицата и ще проклинат идиота Ленин, истинският виновник за смъртта й, който, в резултат на болшевишка конспирация, я е заразил със сифилис. Феновете на г-н Достоевски носеха на главите си цилиндри, а под черните си сюртуци криеха брадвички. Около обяд, след като авторът подписа екземплярите им (5 рубли за подпис, 15 за подпис и лично посвещение), феновете радостно хукнаха из града и насякоха на парчета около 20 000 старици-доброволки.

Но правеното от феновете на г-н Достоевски не може да се мери с грандозните купони на феновете на вече утвърдения писател Льова Толстой. Около половин милион запалени почитатели на този автор се събраха през септември в селцето Бородино в Подмосковието. В продължение на три дни те куфяха, пиха водка и се биха. Топове, коне, униформи и бакенбарди бяха доставени от руско-френската фирма Koutuzoff-Bonaparte. На четвъртия ден оцелелите фенове се върнаха в Москва и я подпалиха от четири страни, след което започнаха масово да се хвърлят под влаковете в метрото.

Колкото по-млад и непознат за широката публика е един писател, толкова по-изобретателни са феновете му. Групитата на култовия автор Саша Солженицин, известен най-вече сред московската и нюйоркската бохема, замислят хепънинг, пред който бледнее всичко казано дотук. През януари между двайсет и пет и трийсет милиона фенове на г-н Солженицин ще посетят Сибир, където ще се къпят в пробити в леда дупки на Енисей и Об. Резервации за три дни и две нощувки в землянка с четири петолъчни звезди може да направите онлайн на gulag.com. За бодлива тел, въжета, налъми, палки и раирани куртки звънете на 1-800-LUBIANKA. За деца под 14 години и пенсионери е осигурен военен трибунал с 15% отстъпка.

22-31 октомври 2009 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 10.12.2009, № 12 (121)