Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НИРВАНА СУТРА

Никита Нанков

web

Ицо Лукарски получава будистко озарение: всичко във всемира е в движение, всичко преминава едно в друго, нищо не е, каквото е, всичко е нещо друго и значи е нищо, и всяко нещо е нищо, което е нещо, което е нищо.

Ицо Лукарски има един нос и два крака, но те не остават същите, променят се, преминават един в друг и ето, че той вече има един крак и два носа. Сега, поради единия крак, му е по-трудно да ходи - скок-скок-скок - и не му стига дъх, и поради двата носа му е по-леко да диша - ъ-хааа, ъ-хааа, ъ-хааа - и затова не се задъхва, и щом му е по-леко да диша, значи му е по-леко и да ходи, и той не желае нищо повече - и ето го в нирвана.

Ицо Лукарски има две ръце и един език, и ръцете стават една ръка, и езикът става два езика. С една ръка му е по-трудно да ръкомаха красноречиво, когато говори с два езика за будисткото озарение - как всичко е нещо друго и значи е нищо, и всяко нещо е нищо, което е нещо, което е нищо, и с два езика му е по-лесно да говори красноречиво за будисткото озарение - как всичко е нещо друго и значи е нищо, и всяко нещо е нищо, което е нещо, което е нищо, и значи му е по-леко да ръкомаха с една ръка, и той не желае нищо повече - и ето го в нирвана.

Ицо Лукарски има две очи и една глава, и всички те се менят, и очите стават едно око, и главата две глави, и двете глави с по едно око имат общо две очи, и двете очи виждат, че са на една глава, която знае, че е две глави, и следователно Ицо Лукарски не е Ицо Лукарски, понеже Ицо Лукарски е с една глава и две очи, и щом Ицо Лукарски не е Ицо Лукарски, то той е някой друг, и този друг е с две глави с по едно око, и главите знаят, че всичко се променя, и Ицо Лукарски желае да не желае нищо повече, защото да желае да не желае е да не желае да желае - и ето го, който и да е той, и който и да не е той - в нирвана, която не е нирвана, тъй като е нирвана.

24 юни 2010 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 04.10.2010, № 10 (131)