Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

NAPOLEON В МОСКВА

Никита Нанков

web

Napoleon е, както всички знаем, Napoleon. Сред бляскавите победи на военния му гений най-ярко бляска кампанията му за превземането на Москва, шедьовър на тактическото и стратегическото военно разузнаване.

На 24 юни 1812 г. Grande Armée или, както казват французите, Наполеоновата Велика армия, нахлува в Русия и с мълниеносен марш завзема Москва на 14 септември същата година. Походът е толкова бърз, че 50-те хиляди войници от авангарда избързват чак до Шанхай и после отказват да се върнат, примамени от бизнес възможностите там. Докато Napoleon чака руския цар Александър I да капитулира и да проси мир, той се качва на най-високата кула на Кремъл и гордо оглежда новите си владения с далекогледа си. Каква е изненадата му, когато в полезрението му попада табелата “Москва, щата Канзас”.

Napoleon тутакси заповядва Grande Armée да се устреми на запад. Само три дни по-късно Великата армия превзема следващата Москва, където френският император очаква руския император да го очаква, за да проси мир. Маневрата е така светкавична, че обозите му приемат монголско гражданство и остават в Улан Батор. Когато Napoleon оглежда новите си владения, той съзира табелата “Москва, щата АМйдахо”.

С присъщата си енергия и прозорливост Napoleon начаса се отправя на югоизток към Москва, където император Александър I го чака с хляб и сол, за да проси мир. Така великият завоевател попада в Москва, Шотландия, и в бързината загубва 1 000 топове, отвлечени от сомалийски пирати в Южнокитайско море.

Grande Armée светкавично щурмува в северозападна посока и завладява Москва, където цар Александър I коленопреклонно чака да сключи мир. Сега обаче Napoleon се озовава в Москва, провинция Онтарио, Канада. Междувременно, прекосявайки Хималаите, всичките му коне са откраднати от шерпи и алпинисти.

Понеже зимата наближава, а с нея и коледните празници с дядо Коледа и подаръците, Napoleon бърза да привърши завоеванията си за 1812 г. На 5 декември той атакува на североюг и след ожесточени и кръвопролитни боеве, в които загубва цялата си Grande Armée, завладява Москва, селце в Полша с население от 13 души, един от които трябва да е цар Александър I, който чака да сключи мир.

Разочарован от Снежанка, която не му донася подарък, на 28 декември Napoleon насочва удара си към Москва в Белгия. По пътя той се отбива в селцето Ватерло и там, в кръчмата, един подпийнал селянин го черпи едно питие, после още едно и още едно. Накрая двамата заплакват, целуват се в устата и пелтечат: “А бе наборе, струва ли си за две джанки, дето ти ми ги открадна през оградата и после аз ти откраднах през оградата, да си правим мръсно бе... А бе дай да се помирим бе...”

25 декември 2015 - 10 февруари 2016 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 06.10.2017, № 10 (215)