Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НАЙ-ВАЖНОТО

Никита Нанков

web

Пуерто Рико е страна, прочута с веселите си просяци. Те са буквално навсякъде - по пресечките на улиците, под прозореца ви, дори в хладилника ви.

Но където има просяци, там цъфти благотворителността.

Дон Педро Атракадор Салтеадор, богат и благочестив католик, собственик на банка, медийна империя, верига магазини и три застрахователни компании, е наредил всяка сутрин сто от неговите огромни камиони да бъдат пълнени с печени пилета, които до обяд да бъдат разнасяни на просяците из цялата страна.

Просяците ужасно обичат печени пилета.

Дон Педро Атракадор Салтеадор се е разпоредил и пет хиляди от служителите му да кръстосват неспирно страната и щедро да даряват милостиня. Когато просяците искат милостиня - било от кола пред светофара, било от случаен минувач, било протягайки шепа от хладилника - служителят на дон Педро Атракадор Салтеадор започва да се бърка за дребни монети и да съчинява кратка поучително-приятелска реч, с която да ощастливи нещастника. Когато погледите на благотворителя и просяка се срещнат, просякът прасва служителя по лицето с печеното пиле и се залива от смях.

Философията на филантропа дон Педро Атракадор Салтеадор е, че най-важното в живота е доброто настроение, а всичко друго си идва по местата от самосебе си.

17-18 август 2013 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 17.01.2014, № 1 (170)