Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МОЗЪКЪТ НА ПЧЕЛИТЕ

Никита Нанков

web

В най-новия брой на списание Science бе публикувана статия от група японски учени от Токийския университет, в която се казва, че пчелите могат да различават картините на Пикасо от картините на Матис. Откритието е направено в серия лабораторни опити, при които първо се подбират еднакви по размери, осветеност, цветова интензивност и рамки творби на двамата майстори и в стаята се пуска пчела. Пред картината на единия художник има чашка със захарен сироп, а пред другата - подобна чашка, която обаче е празна. След като пчелата се научава да разпознава единия автор, например, Пикасо, понеже получава за това сироп, а при другия, Матис, не получава, експериментът се повтаря с други картини и без сироп. Експериментът е извършен 300 пъти - което математически изключва случайността - с винаги различни картини и пчелата неизменно е познавала кое произведение на кой автор е. Интелигентността на тези насекоми, заключават японските учени, разкрива нови хоризонти в изучаването на еволюцията на мозъка.

В подготвяния за печат брой на Science ще се напечати извинение за въпросната статия. Японските учени с най-голямо съжаление съобщават, че при опитите им е допусната непростима техническа грешка: във всичките им екперименти надписът с името на художника не е бил закриван. Освен това административният асистент не е проверил научната биография на въпросната пчела, която в документите, които е попълнила, за да участва в експеримента, ясно е посочила, че има докторат по история на изкуството от Харвард и е автор на три книги за Матис и две за Пикасо, когото е имала честта лично да ужили по грешка, понеже когато художникът се е разхождал на плажа в Майорка, той е носел хавайска риза на огромни жълти и алени цветя в стил Матис.

24 ноември - 12 декември 2013 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 17.01.2014, № 1 (170)