Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НОВОФУТБОЛЕН МАНИФЕСТ

Никита Нанков

web

1) Един призрак броди из Европа - призракът на Новия футбол!

2) Живеем във време на несигурност, перманентни кризи, затягане на коланите, безработица и войни.

3) Ние, младото човечество, на което принадлежи бъдещето, но които сега сме без бъдеще (вж. точка 2), заявяваме, че всички тези проблеми се дължат на Стария футбол, но могат и трябва да се решат от Новия футбол.

4) Нашият “Новофутболен манифест” ще спаси света чрез Новия футбол (вж. точка 3).

5) Досега футболът се е играл с топка, врати и състезаващи се отбори. Този Стар футбол, основан на частна собственост върху средствата за игра, е причината за всички човешки злочестини.

6) Топката като овален вечно търкалящ се феномен олицетворява липсата на стабилност и следователно несигурността. Несигурността води до кризи, а кризите до безработица, до показването на червен картон на стотици милиони човешки същества. Безработицата прави хората войници, които почват войни. Но войните не са нищо друго освен състезаващи се помежду си армии, които са окрупненият до чудовищност образ на съперничещите си отбори. Оръжията са само и единствено смъртоносни топки, шутирани от безумни нападатели в целта на вратите-жертви. Краят на топката е и край на войните, кризите, безработицата и липсата на светло бъдеще.

7) Новият футбол революционизира Стария футбол. Новият футбол ликвидира частната собственост и затова се играе без топка, без врати и без отбори. Така Новият футбол с един замах премахва първоизвора на всички човешки нещастия. Старият футбол е позорната предистория на човечеството, а с Новия футбол човечеството триумфално навлиза в истинската си сияйна история. Така историята прави пълен кръг, за да направи празен кръг.

8) Новият футбол диалектически частично отрича като частично запазва Стария футбол и така спираловидно го повдига в ново качество. Новият футбол не е Старият футбол (диалектическо отрицание), но все пак е футбол (диалектическо запазване) и затова е Нов футбол (повдигане на нова степен). Етимологично погледнато, названието на Новия футбол трябва да е футnoбол (от английските думи “foot” - “крак”, “no” - “не” и “ball” - “топка”) или футбол без топка. Именно в такъв диалектико-материалистичен смисъл на диалектическо разматериализиране на топката разбираме ние Новия футбол.

9) В Новия футбол всеки играч играе за себе си - в името на човека и за благото на човека - и не се конкурира с никого за пазари, проценти, печалби и колонии. Така се премахва неравенството и експлоатацията, основани на делението на хората на вратари, защитници (леви, десни и централни), халфове (отбранителни и нападателни) и нападатели (крила и централни нападатели). Нещо повече - изкореняват се силово-вертикалните отношения между титуляри и резерви, между състезатели и треньори, между състезатели и съдии, както и между главен съдия и помощник-съдии. Когато изчезне топката, изчезва и необходимостта единият отбор да я владее, докато другият отбор се опитва да я отнеме. По този начин се премахва класовото деление между отделния футболист, който има топката, и огромното мнозинство на всички останали двайсет и един състезатели на терена, които я нямат. С премахването на топката се премахват и причините за класите, класовата борба за топката и революциите. Чрез Новия футбол човечеството постига стародавната си мечта за пълно равенство и свобода, които в неделимото си единство са гранитната основа на справедливостта и щастието.

10) С изчезването на топката изчезва и необходимостта от вратите. И наистина - за какво са вратите, ако няма топка, която да се вкарва в тях?

11) Безтопковостта логично води до пълно развиване на човешкия потенциал. Играчите не се опитват да се надиграват, да се лъжат и да се ритат изотзад, а всеки се развива според дарбите и интересите си. Всеки забива толкова голове, колкото иска, както иска, когато иска и където иска. От всекиму според способностите да забива голове без топка и врата, на всекиму според потребностите да му забиват голове без топка и врата.

12) Ликвидирането на вратите прави възможно отбелязването на голове несъобразено с ограниченията на векторното пространство, където топката се движи единствено от крака или главата на състезателя към вратата. Безвратието отваря вратата на цялото пространство пред човечеството, което по този начин излиза от царството на необходимостта и влиза в царството на свободата.

13) Лицемерието на Стария футбол привидно забранява играенето с топката с ръце, докато всъщност най-големите звезди бележат решителни голове с ръка, назовавайки този позорен акт “ръка Божия”. Запалянковците, тези промити мозъци, тези жертви на социалното инженерство на медиите, владени от класовите господари, боготворят суперзвездите, играещи непозволено с ръце, и по техния отвратителен пример сами опипват тайно съседката си в претъпкания автобус и трамвай, макар че използването на “ръката Божия” в такива обстоятелства е строго табу във всяко цивилизовано човешко общество. С изчезването на топката в Новия футбол изчезва и лицемерното трамвайно-автобусно обарване с “ръката Божия”.

14) Старият футбол, който се кълне в “ръката Божия” е религия за масите, а религията е опиум за народа. Новият футбол смъква истукана на религията от пиедестала му и на негово място поставя свободния човек, който изобщо няма нужда да пипа топката с ръце, понеже топка няма. Така Новият футбол развързва човешките ръце, които при новите условия могат да се използват творчески, например за бъркане в носа или за чоплене на пъпки. Новият футбол е ерата на разума, просвещението и футболния атеизъм.

15) Старият футбол обрича женската половина на човечеството на домашна робия: докато съпрузите се дерат по стадионите и пред телевизорите и се наливат с бира, съпругите готвят, перат, лъскат, гледат децата и на всичкото отгоре трябва да правят шопска салата на мъжете си. Новият футбол премахва неравенството между половете: лицемерната проституция на Стария футбол, при която жените винаги стоят на вратата, а мъжете, подражавайки на звездите, им бият гол след гол, се заменя с равноправието на Новия футбол, при което жените също забиват гол след гол на мъжете си, докато готвят, перат, лъскат, гледат децата и им правят шопска салата.

16) Старият футбол се строи на кървавите кости на възрастовата дискриминация, тоест на канибализъм. Там младите изяждат старите, понеже всеки футболист, навършил трийсет години, вече е стар и бива изхвърлен на бунището на историята. За него се говори само в минало време, той е статистика, легенда, мултимилионер, продал лика си на световните корпорации за рекламни цели. Новият футбол дава възможност деветдесетгодишните бабички безстрашно да финтират, да комбинират, да си подават къси и дълги пасове в ширина и дълбочина и да шутират - изобщо, да съперничат по повратливост, техника и издръжливост на двайсет и пет годишните младежи. По този начин бабичките получават възможност да позират дибидюс голи за кориците на “Playboy”, “Elle”, “Vogue”, “Vanity Fair” и “Cosmopolitan”.

17) Старият футбол произвежда алиенация при всяко докосване на топката, тъй като състезателят не играе за себе си, а за чужди нему, отборни интереси, които той не разбира, които го ужасяват, но които той приема единствено понеже му се плащат милиони. Футболистът не се чувства свързан нито с топката, която непрекъснато рита далеч от себе си, нито със съотборниците и съперниците си, от които непрекъснато бяга, понеже те също непрекъснато бягат от него. При Новия футбол се премахва предметът, който се алиенира посредством ритане (топката) и хората, вместо да се отчуждават един от друг, бягайки като гламави във всички посоки, могат да седнат на хапване и пийване, докато играят без топка и врати, тоест докато се щипят, плюят, ръгат и се дърпат за фанелките.

18) Всички досегашни футболни правилници са целели само да обяснят футбола. Дошло е време футболът да се промени и Старият футбол да се превърне в Нов футбол.

19) Ритнитопковци без топка от всички страни, ритайте се без топка!

3 юни 2011 - 26 юни 2013 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 13.08.2013, № 8 (165)