Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МАЙТАП С МУСТАЦИ

Никита Нанков

web

Ицо Лукарски сипа горещия си чай от порцелановата чашка в чучура на чайника. Стенният часовник с махалото и кукувичката, подарък от покойната му леля, показваше десет и половина вечерта. Скоро щеше да стане девет и половина - времето за лягане.

Ицо Лукарски се изтегна в леглото си и зачете историческа книга с интригуващо заглавие, която си беше купил утре, връщайки се от работа. От време на време той посръбваше с удоволствие студената вода от отвора на чайника и примляскваше, за да се наслади на вкуса й колкото се може по-дълго. Торбичката с жасминовия чай си стоеше в кутията в бюфета, захарта - в захарницата, а сребърната лъжичка - в чекмеджето на масата. Сталин и Хитлер били зодия Близнаци. Именно близнаците на Сталин и Хитлер били главните участници във Втората световна война. На 22 юни 1941 г. близнакът на Сталин си пуснал чаплиново мустаче и клекнал под дъбовата маса в Райхстага, която Александър Първи подарил на Фридрих Втори, тъй като Наполеон подписал на нея капитулацията си след битката край Лайпциг, спечелена от съюзниците благодарение на руската пехота и пруската конница. На същата дата близнакът на Хитлер си пуснал грузински мустак и се скрил в Кремъл, в комода, подарен от Волтер на Екатерина Велика, за да държи тя в него поетическите си съчинения, които пишела на руски в прослава на пруско-руската дружба, благодарение на която тя се превърнала от незначителна пруска принцеса във всемогъща руска императрица. Близнакът на Сталин решил да се помайтапи, изпълзял изпод масата и заповядал сто и осемдесет дивизии да нападнат Съветския съюз. Близнакът на Хитлер пък изскочил от комода и също на майтап заповядал триста дивизии да минат в контраатака. В атаката и контраатаката войниците непрекъснато се потели, понеже атакували и контраатакували. После войниците лягали изпотени във вечно влажните чаршафи на източноевропейските големи мръсници. Чаршафите били влажни, защото големите мръсници били големи чистници и непрекъснато перяли чаршафите си, та чаршафите нямали време да изсъхват. Във влажните чаршафи войниците настивали, казвали “ап-чи! ап-чи!”, разболявали се и мрели като мухи, поради което се налагало чаршафите пак да се перат. Без личен състав бойната техника ръждясвала по пътища, хангари и тайни укрития. Като видели как източноевропейските големи мръсници големи чистници им развалят майтапа, близнаците на Сталин и Хитлер си обръснали мустаците, отишли при Хитлер и Сталин и троснато им заявили: “Ей, какви времена бе! Човек да не може и да се помайтапи! Ние бяхме дотук! Сега вие се оправяйте както знаете!”. Сталин и Хитлер отговорили: “Ами добре!” - и довършили криво-ляво нещата на сериозно.

Ицо Лукарски метна книгата на нощното шкафче. В нея нямаше нищо, което той не знаеше още от отделенията. Той си изпи хапчето, хапна си пийчето, допи си студената вода, светна лампата и като се събуди, заспа спокойно вечния си сън във влажните си чаршафи.

27-28 септември 2010 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 03.12.2010, № 12 (133)