Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НОВА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА

Никита Нанков

web

Министерството на културата съвместно с Центъра за даоизъм учреди нова литературна награда на името на световноизвестния писател Тренчо Кукурозов, който е най-известен с това, че изобщо не е известен. Девизът и принципът на наградата са заети от табелата “Не хвърляйте боклук по улицата!”. Както липсата на боклук по улиците свидетелства за цъфтящ и добре поддържан град, така и наградата, която ще се връчва на автор, който в последните четири часа не е написал нито една буква, е доказателство за прекрасното здравословно състояние на една литература. Черпейки с пълни шепи от хилядолетната мъдрост на даоизма, който учи, че наведеността е изправеност, слабостта - сила, безименността - име, празнотата - пълнота и бездействието - действие, Министерството на културата е убедено, че в случая на литературата липсата на литература е най-сигурният показател за наличието на литература.

Наградата се състои от 100 000 специални премии, 200 000 първи награди, 300 000 втори награди, 400 000 трети награди и 1 000 000 поощрения. Предвижда се на всеки автор, който представи пред Министерството и Центъра писмено оплакване, че не е заслужавал и не е получавал награди, да му се дават минимум 100 специални премии.

Наградата се връчва три пъти дневно, на всеки четири часа, след ядене, с пълна чаша вода (250 ml). Наградата не бива да се разделя на половинки и да се споделя с колеги по перо, а да се поглъща цяла в тесен приятелско-роднински кръг. Наградите да се съхраняват при температура между 15 и 30°С на място, недостъпно за завистници. Обикновено наградата се понася много добре. Странични ефекти могат да бъдат писателски запек, гадене и световъртеж от класическа литература, схващания на мускулите на ръцете при вида на писалка и компютър, неравномерно сърцебиене при четенето на писмена от колеги, още неполучили наградата, загуба на апетит за многоглаголстване, неприятен вкус в устата от портретите на Омир, Шекспир, Сервантес и Достоевски, както и черни лъскави изпражнения, примесени с главни букви, препинателни знаци и изплагиатствани цитати и идеи. Ако нежеланите симптоми продължат повече от четири часа, незабавно подайте молба до вашия местен представител на Министерството на културата да ви се увеличи дозата, като ви бъдат връчени спешно още 1 000 специални премии.

Първият носител на наградата за тая сутрин е писателят Тренчо Кукурозов, който я получава за липса на цялостно творчество. На обяд наградата ще бъде тържествено връчена колективно на творците от Асоциацията на писателите “Тренчо Кукурозов” за липсата на особени приноси към литературата. Носителите на вечерната награда ще бъдат определени чрез лотария измежду краткия списък от 7 000 000 номинации, изготвен от експертите на Министерството на културата и Центъра за даоизъм. Всички майстори на перото, неполучили наградата в последните 24 часа, ще станат автоматично нейни лауреати утре сутринта.

10-24 април 2014 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 01.08.2014, № 8 (177)