Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ХРИСТОФОР КОЛУМБ

Никита Нанков

web

Христофор Колумб всъщност не е мореплавател, а измамник, който, без да има необходимите знания и умения, иска да стане придворен астроном, за да се възползва от всички произтичащи от това облаги. На 12 януари 1492 г. той някак си се домогва до аудиенция с крал Фердинанд Втори Арагонски и кралица Изабела Кастилска, чийто династически брак през 1462 г. поставя началото на Испанската монархия. На аудиенцията, използвайки реторичните си способности, Колумб успява да убеди височайшето семейство, че в чест на трийсетгодишния юбилей от бракосъчетанието им той ще открие нова двойна звезда, която ще бъде кръстена Кастилия-Арагон и която ще им бъде поднесена като семеен дар. За целта Колумб помолва да бъде спонсориран до юбилея с трите чудесно оборудвани за онова време телескопа, с които разполага кралският двор, а именно Santa María, Pinta и Niña. Кралската двойка му дава телескопите за безвъзмездно ползване до юбилейната дата и обещава да направи Колумб губернатор на новооткритата двойна звезда и да дава на него и наследниците му за вечни времена 10% от всички приходи от звездата.

В следващите девет месеца след аудиенцията Колумб използва телескопите да гледа в прозорците на придворните дами и да се наслаждава незаконно на техния безкрайно дълъг тоалет. Когато на 12 октомври 1492 г. настъпва юбилейният ден, Колумб заявява на височайшите си господари, че поради продължително облачно време, непозволяващо астрономически наблюдения, той, вместо търсената двойна звезда, е открил Америка.

Тъй като са се надявали да попълнят изпразнената от войната с маврите държавна хазна със съкровищата на двойната звезда, кралската двойка е извън себе си от гняв. Започва разследване и става ясно, че Колумб е измамник и не е никакъв астроном, а мореплавател. Кралят и кралицата заповядват да оковат Колумб във вериги, да му ударят сто тояги на голо (по петдесет за всяка неоткрита звезда), след което да го натоварят на дръгливо муле и под присмеха и дюдюкането на уличните просяци да го изпратят да върви на майната си.

Колумб е погребан на две места едновременно - в Севилската катедрала в Испания и в Санто Доминго, столицата на Доминиканската република. След изгонването му от кралския дворец през 1492 г., за да се докопа до своите 10%, Колумб заминава за Севиля да търси първата двойна звезда, а в Санто Доминго - втората.

21-22 юни 2013 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 13.08.2013, № 8 (165)