Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КЛАСИКЪТ LUDWIG VAN

Никита Нанков

web

Бащата на Ludwig van бил амбициозен музикален неудачник. Затова той искал да направи Ludwig van класик.

“Пача главо” - налагал бащата Ludwig van с каиша, - “за да станеш класик първо трябва да отидеш във Виена във времето на зрелия класицизъм. Прескочи ранния класицизъм, защото, ако се нахакаш там, ще си останеш само предкласик.

Второ, историците ще повтарят, че първата ти симфония подражава на Haydn. Пресечи тия дивотии, като номерираш първата си симфония девета. Лепни на края й нещо по-веселичко като “Радостта на одата”, та да има какво да предъвкват музиковедите в следващите няколко века. Дирижирай премиерата, като се правиш на глух. Това ще създаде мита за твоя титаничен дух.

Трето, критиците ще пишат, че втората ти симфония е преходна и е опит да намериш собствен път в музиката. Контрирай като номерираш втората симфония осма, за да пожъне славата на шедьовър от последния ти период.

Четвърто, наречи третата си симфония седма, но не я посвещавай на героя Napoleon, за да не те изкарат колаборационист и роялист, а я посвети на вече заточения Napoleon. Така ще си изковеш ореола на свободолюбец и тираноборец.

И още: карай пет за четири - смени местата на четвъртата и петата симфонии. Петата ще се организира от четиринотен мотив - та-та-та таааа! - затова никой няма да забележи размяната.

Шесто, номерирай шестата шеста, но надраскай на първата страница нещо за прелестите на селския живот сред природата. Природата ще стане любима тема на романтиците и, значи, освен класик класицист ще станеш и класик романтик - за двоен дикиш.

И последно, наименувай деветата си симфония първа, та биографите да се дивят как може още с първата си симфония да литнеш на недосегаеми висоти. Вундеркинд! Гений! - ще сложиш Mozart в джоба си!

Запомни ли, пача главо?”

“Ъхъ!” - отговарял Ludwig van и взел, че станал класик.

28 юни - 6 юли 2017 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 06.10.2017, № 10 (215)