Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КЛАСИК

Никита Нанков

web

Писателят Чапразов е роден и израснал в България, една затворена в себе си мъничка страна, цял живот е прекарал, без да напуска родината, не знае никакъв чужд език, но пише само за испанци, французи, китайци, пуерториканци, американци, руснаци, индийци и прочие националности - и никога за българи.

- Защо? - питат го литературоведите.

- Ами така! - отговаря писателят Чапразов.

И тази съкровена творческа изповед се появява в научните съчинения на литературоведите и оттам минава в учебниците по литература. Писателят Чапразов е сочен за пример като исконно български патриот, в чиито жили тече кръвта на Аспаруха и Крума, като родолюбец, който като всеки голям писател възхвалява прелестите на татковината не пряко - с идеологически клишета и лозунги, а косвено - описвайки испанци, французи, китайци, пуерториканци, американци, руснаци, индийци и прочие националности.

Но времената се менят. Идва ново поколение, с други интереси и с други хоризонти. Светът вече е широк и в странство живеят повече българи отколкото в България. Писателят Чапразов все така е роден и израснал в България, все така цял живот е прекарал, без да напуска родината, все така не знае никакъв чужд език и все така пише само за испанци, французи, китайци, пуерториканци, американци, руснаци, индийци - и никога за българи.

- Защо? - питат го литературоведите.

- Ами така! - отговаря писателят Чапразов.

И тази творческата изповед се появява в научните трактати и оттам - в учебниците по литература. Ерудитите славословят писателя Чапразов като световен писател, той бива наричан Старопланинския титан и като критиците го анализират, те прозорливо свързват името му с българския вклад в глобалната литература, понеже, като даоистки мъдрец, той обикалял и опознавал света, без да излиза от стаята си.

Но времената все така се менят и все така едно поколение сменя друго. Писателят Чапразов все така е роден и израснал в България, все така цял живот е прекарал, без да напуска родината и без да знае думица от чужд език, и все така пише само за прочие националности - и никога за българи.

- Защо? - питат го литературоведите.

- Ами вече не помня! - отговаря писателят Чапразов.

И тази изповед се публикува в научните трудове - и в учебниците.

Името “Чапразов” краси библиотеки, гимназии, конкурси, симпозиуми и паметници.

Писателят Чапразов вече е жив класик.

22-25 май 2013 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 15.09.2013, № 9 (166)