Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

KATE CHOPIN (1850-1904)

Никита Нанков

web

Kate Chopin е прочута феминистка писателка и активистка. В нейните творби гениално е разкрита трагедията на жените поради неравноправието им с мъжете, както и революционната им решимост да сложат край на тази несправедливост.

Kate Chopin е родена на 29 февруари 1850 г. в Сент Луис, щата Мисури. През 1855 г., едва навършила пет годинки, тя показва блестящи интелектуални дарби, поради което е изпратена да учи в елитния католически пансион “Света Дева Мария”. Още първата вечер, вдъхновена от благородството на монахините, които се грижат за нея, Kate Chopin написва първия си разказ - “Небеса”. В него прохождащата писателка описва небесата, видени през женски очи. За нещастие, една седмица след отиването й в пансиона, баща й загива в самолетна катастрофа. Овдовялата й майка прибира малката Kate при себе си за утеха и се завръща в дома на майка си, сестра си и баба си, които също са вдовици.

През май 1856 г. майката на Kate се омъжва повторно и момичето отново е изпратено да учи в пансиона “Света Дева Мария”. Там то написва първата си повест - “Устреми”. Тази творба е проникновен художествен анализ на женските устреми. Една седмица след отиването й в пансиона обаче и вторият баща на Kate Chopin загива в самолетна катастрофа. Повторно овдовялата й майка пак прибира детето при себе си и се завръща при майка си, сестра си и баба си, които споделят огромната й скръб, понеже те също са вдовици.

През август 1857 г. майката се омъжва за трети път и Kate отново се озовава в пансиона “Света Дева Мария”. Веднага след пристигането си, тя написва първия си роман - “Висини”, който й донася светкавично признание.

Героинята на произведението отначало се бои от високото, но после вече не се бои от високото. За жалост само седмица подир отиването на Kate Chopin в пансиона се случва непоправимото: и третият й баща загива в самолетна катастрофа, след което момичето отново е прибрано при майка си, леля си, баба си и прабаба си.

В следващите години семейните трагедии продължават: в самолетни катастрофи загиват четвъртият петият, шестият, седмият, осмият и деветият бащи на Kate и подир всяко нещастие тя се връща при майка си, леля си и прабаба си, които са вдовици. Междувременно Kate Chopin неуморно пише и публикува. Скоро тя се превръща и във всепризнат водач на феминисткото движение в страната, основавайки и оглавявайки Асоциацията на жените-птици. Благодарение на нейните бунтарски романи и неуморната дейност на Асоциацията жените най-накрая си извоюват равенство с мъжете.

Най-известната творба на Kate Chopin е автобиографичният й роман “Пòлети”. В него, с неподражаемо майсторство, писателката разкрива кошмарния живот на четири вдовици, които, дискриминирани от социални, семейни и религиозни предразсъдъци, не са допускани от съпрузите им да летят на самолет.

На 2 февруари 1904 г. Kate Chopin умира на бюрото си в пансиона “Света Дева Мария”, дописвайки незавършения си шедьовър “Криле”. Причината за смъртта й е самолет, който се блъсва в пансиона. Всички пасажери, сред които са и майката, лелята, бабата и прабабата на великата писателка, загиват.

8-9 май 2013 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 06.07.2013, № 7 (164)