Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ТРУДОЛЮБИВАТА КАМЕЛИЯ

Никита Нанков

web

Камелия Павлова от малка се отличава с изключително трудолюбие. Така пише и в средношколската й характеристика: “Камелия Павлова от малка се отличава с изключително трудолюбие.” Завършила-незавършила гимназия, че дори още по-рано - в прогимназията - тя вече се труди. Работният й ден започва в девет сутринта: тя се протяга под завивката, мижи и се усмихва в очакване на приятните неща, които ще й донесе трудовото ежедневие. В единайсет тя е вече на крак, оглежда се в огледалото с възхищение, гали си шията, гледа си гърдите в профил и анфас, изстисква си някоя досадна пъпчица на носа, слуша най-модното парче и си танцува боса с голяма чаша кафе. В дванайсет Камелия Павлова обядва любимите си пържени яйца със сланина и шоколад. Понеже “л”-то я позатруднява, тя казва “суанина” и “шокоуад”. После Камелия Павлова взима вана и цамбурка из преспите ароматна пяна. От два до три тя облича и съблича дрехи и обувки. В четири тя бодва в косите си алено цвете и отива на срещи с делови мъже. На срещите се пият изискани питиета с имена като музика. Деловите мъже я щипкат по бузките с трапчинки, усмихват й се и й предсказват, че с нейното трудолюбие ще се издигне много бързо в професията. В единайсет Камелия Павлова си ляга. В един след полунощ тя става, прибира се у дома и спи като къпана до девет сутринта. Камелия Павлова работи всеотдайно и сърцато без почивни дни и без празници. Камелия Павлова работи като Камелия Павлова.

След като пет години Камелия Павлова неуморно се труди като Камелия Павлова, тя се пресрамва и поисква повишение. Отговарят й, че за пет години е загубила значителна част от квалификацията си и затова: “Много съжаляваме, но не може да получите повишение!”. Изключително трудолюбивата Камелия Павлова не унива, а удвоява и утроява усилията си. Тя продължава да става в девет, но се излежава само до десет, а след огледалото и кафето обядва само “шокоуад”. В ранния следобед се занимава два часа с фитнес и прекарва при козметика и гримьора до четири. И после пак цвете в косите, пак срещи с делови мъже, пак питиета и предричане на светкавично издигане, пак лягане в единайсет, пак ставане в един след полунощ и прибиране у дома. Работа без почивни дни и празници.

След още пет години, през които Камелия Павлова се труди като Камелия Павлова, тя отново поисква повишение. Отговарят й, че е загубила почти напълно квалификацията си и затова: “Много съжаляваме, но не може да получите повишение!”. Камелия Павлова удесетворява усилията си. Тя става в шест и от ранни зори работи с щангите, прави коремни преси и плува. При думата “шокоуад” й се повдига. Тя хрупа само моркови, задушени на пара, а любимото й питие е сусамената отвара. Камелия Павлова прекарва два часа при масажист, три при козметик, четири при фризьор и пет при гримьор. След това тя сто часа си играе с презрамки, закопчалки, секретни копченца, ластици и подплънки. Срещите с делови мъже са разредени, ляганията в единайсет - също. Така Камелия Павлова има повече време за интелектуално и духовно самоусъвършенстване. Вечер тя си ляга последователно с Августин, Заратустра, Лаодзъ, Анселм Кентърбърийски, Ибн Сина, Буда, Ади Шанкара, Тома Аквински и Конфуций или играе solitaire.

След още пет години, в които Камелия Павлова се труди като Камелия Павлова, тя пак поисква повишение. Отговарят й, че напълно е загубила квалификацията си и затова: “Много съжаляваме, но от утре сте уволнени! На вашето място вече назначихме Камелия Павлова, която ще работи като Камелия Павлова!”. “Здраве да е!” - усмихва се Камелия Павлова, оттегля се в една пещера, облича се във власеница, пуска си брада и с пословичното си трудолюбие се запретва да съчинява богословски трактати. Само след петдесет години в пещерата тя е канонизирана като светица и се въздига в небесата. Така предсказанията за стремително издигане на трудолюбивата Камелия Павлова се сбъдват.

2 август - 1 септември 2010 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 03.12.2010, № 12 (133)