Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ИЦО ЛУКАРСКИ

Никита Нанков

web

Ицо Лукарски сънува, че както спи, таванът над него започва да капе. Влажното петънце около капката се превръща в локва - локва на тавана. Не е ясно дали капките падат от локвата на тавана надолу върху Ицо Лукарски или от Ицо Лукарски нагоре към локвата на тавана. Ицо Лукарски е физик и законите на природата съдбовно го интересуват. Ако капката капе отгоре надолу, значи той е Ицо Лукарски, но ако капе отдолу нагоре, значи той е локва.

Ицо Лукарски чувства главобол и затова решава да сънува друг сън.

След много години в странство той се завръща в родината. На летището го посреща най-добрият му приятел. Двамата се прегръщат, но зад гърба му приятелят прави таен знак на някого. Трима мъжища в черни кожени якета награбват Ицо Лукарски и го откарват в концлагер. Там други мъжища в кожени якета го пребиват и застрелват без обяснения. Ицо Лукарски е патриот и благоденствието на татковината съдбовно го интересува. Ицо Лукарски не знае дали се е завърнал в родината си или от родината си е отишъл в чужбина.

На Ицо Лукарски му се гади и той решава да сънува друг сън.

Той е в своята къща. Но къщата ще я събарят, за да строят къща за някакъв новобогаташ. Ицо Лукарски гледа през прозореца. Навсякъде бутат старите къщи и строят грамадни нови къщи. Уж е в своя град, но градът е друг. Той се скрива в мазето, където е играл на жмичка като дете и заживява там като хлебарка. Той се промъква в стаята си, тоест в стаята на новобогаташа, през една цепнатина. В стаята е друг Ицо Лукарски, с тъмночервен копринен халат, облечен на голо, който почва да го псува на майка, гони го с чехъл и го смачква. Ицо Лукарски е гражданин и справедливостта съдбовно го интересува. Ако Ицо Лукарски е хлебарка, той не е Ицо Лукарски. А ако Ицо Лукарски е Ицо Лукарски, той не е хлебарка.

Ицо Лукарски трепери от изтощение и решава да се събуди.

Когато се събужда, той разбира, че не е спал и кошмарите му не са били кошмари, а действителност. Ицо Лукарски усеща огромно облекчение и силите му се възвръщат. Той може да продължи да се радва на живота.

13 април - 18 юни 2010 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 06.07.2010, № 7 (128)