Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ТРИТЕ ОТКРИТИЯ НА ПРИРОДОИЗПИТАТЕЛЯ ИНЖЕНЕР ГАНЕВ

Никита Нанков

web

Природоизпитателят инженер Ганев седи на бюрото си и съсредоточено изстисква тубичка вазелин. Той държи тубичката вертикално и колонкaта на вазелина бавно се издига под ъгъл 90 градуса спрямо равнината на бюрото. В един момент обаче земната гравитация надделява над вискозитета на вазелина и колонката нарушава вертикалноста си. Природоизпитателят Ганев продължава изстискването още известно време и сега колонката пак се движи под прав ъгъл на бюрото, но вече в посока надолу.

- Така и предполагах... - потрива доволно ръце инженер Ганев и записва откритието си в своя изследователски дневник.

Той решава, че достатъчно се е потрудил тоя ден и се опитва да прибере вазелина обратно в тубичката. След няколко неуспешни опита той записва в дневника си и второто си откритие за деня: “Вазелинът много по-лесно излиза от тубичката, отколкото се връща в нея.”

Инженер Ганев потъва в размисъл. След това грейва в усмивка, навежда се над тубичката и започва нещо да майстори. След известно време той пак взима тубичката и този път вазелинът се връща в нея без проблем.

Природоизпитателят инженер Ганев записва и третото откритие в дневника си: “Никакви фокусничества и хитрувания, само и единствено чиста механика. Всичко си идва на мястото като му се монтира задна скорост.”

Последното изречение е подчертано с двойна вълнообразна черта.

22-25 май 2013 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 15.09.2013, № 9 (166)