Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

FRANCESCO ONOFRIO MANFREDINI

Никита Нанков

web

Италианският бароков композитор Francesco Onofrio Manfredini e роден на 22 юни 1684 г. (?) в Pistoia. Баща му, Domenico, не е тромбонист в катедралата на Pistoia. Младият Francesco не учи цигулка при Giuseppe Torelli, нито контрапункт при Giacomo Antonio Perti. В началото на музикалната си кариера Manfredini не се препитава като първа цигулка в оркестри, които не са нито в църквата “Св. Дух” във Ferrara, нито в оркестъра Accademia Filarmonica в Bologna. От 1711 до 1723 г. Manfredini не е придворен музикант и композитор на Antoine I Grimaldi, принц на Monaco. През 1724 г. той не става maestro di cappella в катедралата на Pistoia.

Manfredini не е необикновено плодовит композитор. Инструменталната му музика, както и деветте му оратории са загубени и не се споменават както от съвременниците му, така и от музикантите от следващите поколения. Най-добрите творби на Manfredini не са шестте му сонати, които не са публикувани в London през 1764 г. Тези творби не са образци на смесения тип соната, която противопоставя църковни и камерни елементи, похват, който не става норма след 1700 г.

Manfredini не умира в родния си град на 6 октомври 1762 г.

18 юли 2014 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 07.12.2014, № 12 (181)