Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ФАЛШИФИКАТОРЪТ МИНЧЕВ

Никита Нанков

web

През март миналата година се проведе национално допитване, за да се установи кой е най-любимият български роман. Резултатите убедително показаха, че това е “Под игото” от Иван Вазов. Преди две седмици обаче екип водещи литературоведи публикува сензационно откритие: онова, което българската нация почти век и половина лелее като безсмъртна творба на патриарха Вазов е всъщност бездарен фалшификат от негов съвременник - забравения днес дори и от специалистите графоман Ваньо Минчев. Аргументите на литературоведите за фалшифицирането се състоят от ред показателни отлики между оригинала и имитацията по отношение на сюжета, повествователната техника и героите. Така например, гениалното Вазово прозрение, че разбунтувалият се български народ се домогва до истината, че “Турция ке падне, 1876” в Минчевия безкрил вариант се е превърнало в баналната констатация “Турция ке падне, 1876”. Второ, Вазов, чрез дързък наративен ход, инспириран от романтизма на Виктор Юго, определя въстанието срещу поробителите като “пиянството на един народ”, докато Минчев, в духа на тогавашните популярни песнопойки, продавани за по три гроша по панаирите, представя въстанието срещу поробителите като “пиянството на един народ”. И в заключение, най-яркото доказателство за подправеността на великия роман на Вазов е, че в оригинала главният герой се казва Бойчо Огнянов, а във фалшификата на Минчев - Бойчо Огнянов.

21 декември 2010 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 04.10.2011, № 10 (143)