Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДВАМА ВЕРНИ ПРИЯТЕЛИ

Никита Нанков

web

Велизар Владиславов от град Бяла Слатина, приятел на Радостин Радосветов от град Червен бряг, забеляза, че напоследък второпосоченият мижеше с лявото око. Един четвъртък, малко преди обед, Велизар Владиславов се окашля много обезпокоен и попита със свито сърце:

- Радостине, какво се е случило, та мижиш с лявото око? Познаваме се от трийсет години и сме по-близки и от братя. Като деца сме се пързаляли по пързалките и сме крали джанки от джанките. Досега никога не си държал лявото си око затворено цели две седмици, а сега държиш лявото си око затворено цели две седмици. Много съм обезпокоен и сърцето ми се е свило, Радостине.

Трогнат, Радостин Радосветов погледна приятеля си право в очите и отвърна:

- Велизаре, мижа с лявото око, понеже Michel de Nostredame (1503-1566), чието латинизирано и по-популярно име е Nostradamus, е предрекъл, че между първо и петнайсто число тоя месец, тая година, тоя век и това хилядолетие астероидът 2 Pallas, който също така може да се нарече планетоидът 2 Pallas, в чийто повърхнинен материал, според спектроскопични наблюдения, преобладава силикатът, и който е открит на 28 март 1802 г. от астронома Heinrich Wilhelm Matthäus Olbers (1758-1840), роден в Arbergen, близо до Bremen, учил в Göttingen и дипломирал се през 1780 г., ще ми влезе в лявото око. Казвам го само на теб като на най-скъп приятел, че си ми по-близък и от брат. Като деца сме се пързаляли по пързалките и сме крали джанки от джанките. Взимам мерки, защото не вярвам на бабини деветини, но я си представи, че предсказанието е истина, Велизаре.

- Да беше казал тъй веднага бе, човек, - откърти се буца от гърдите на Велизар Владиславов. - А то аз се изпопритесних, че някой плешив орел (Haliaeetus leucocephalus) с разпер на крилата до 2 метра и 44 сантиметра, националната птица и символ на Съединените американски щати, съкратено САЩ, които имат площ от 9 830 000 квадратни километра и население от около 308 904 245 души през 2010 г. и са водещата икономическа, политическа и културна сила в света след Втората световна война (1939-1945), се опитва да влети в лявото ти око, а пък ти криеш и не ми споделяш, Радостине.

Като двамата верни приятели искрено и откровено споделиха тези съкровени и кътани мисли, в очите им проблеснаха сълзи на радост и умиление и те крепко и силно се прегърнаха.

3-21 март 2010 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 02.06.2010, № 6 (127)