Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДУПКИТЕ

Никита Нанков

web

Статуите се въздигат, за да възпитават в дух на патриотична гордост, родова памет, възхищение и преклонение пред славните предци, възвишени идеали, готовност да се следва примерът на чутовни подвизи... Но дали статуите действително отразяват реалността, за която изричаме тези свещени слова, разтупкващи всяко благородно сърце?

Ако статуите наистина даваха правдива представа за героите, изобразени от тях, щяха да имат дупки на носовете и ушите - защото дупките са онуй, което позволява на простосмъртните да се идентифицират с безсмъртните. Именно дупките са общото, което кара обикновените хора да се гордеят с необикновените люде - и едните, и другите имат дупки - и, значи, избраните за слава са мнозинството, и мнозинството са галениците на славата!

Истината обаче е шокираща и разочароваща: статуите в никоя страна, в никоя цивилизация нямат дупки нито на носа, нито на ушите. И тази горчива констатация ни задължава да зададем въпроса - не, да изкрещим въпроса: нима обществено-политическите институции, поръчващи статуите, хилядолетия наред са били слепи и са пропуснали тъй важните дупки? Или може би те искат да убедят безкраен низ поколения, че героите, най-светлата и най-съкровената еманация на всеки един народ, са хора, които нито дишат, нито душат, нито чуват - че те са напълно различни от простолюдието? Но ако това непреодолимо различие наистина съществува, то какво би карало милиардите незабележими труженици да прегъват коляно в преклонение и да проронват сълза на гордост пред статуите на техните герои, на тяхното по-добро и по-възвишено Ние?

Каквито и да са отговорите на поставените въпроси, едно е неоспоримо: абсолютно наложително е пробиването на дупки в носовете и ушите на статуите. Ако това не се направи - и да се направи още сега! - бъдните поколения ще ни проклинат за отнетата им възможност да се прекланят, възторгват и просълзяват от висотите, до които се е домогнал гордият човешки дух.

Днес човечеството разполага с всички научни и технически средства за пробиването на тъй жизнено необходимите статуйни дупки. Доказват го статуите на момченцата в шадраваните, които цвъркат палави струи от сладките си пишленца.

26 февруари - 9 юли 2017 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 06.10.2017, № 10 (215)