Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДЕТСКА РАДОСТ

Никита Нанков

web

Имаше едно време - а може и още да ги има - едни бонбонки, наречени “детска радост”. В целофаново пликче, белички, жълтички, червенички, синички, лилавички, зеленички топченца като грахчета бебчета. Когато хлапето се опита да се добере до радостта, за която е дало цели 10 стотинки, то пробва да разкъса нескопосно направеното пликче. Но пликчето не се къса. Хлапето удвоява и утроява усилията си - първо къса с по два пръста, после с цели шепи, подир туй пробва с нокти, а накрая включва в битката и зъбките. И ето, че пликчето се съдира отгоре додолу и радостта се пръсва и разтъркалва по земята. Хлапето мига на парцали, а бонбонките шаренеят около него. Хлапето е още много малко, за да разбере, че радостта е именно това: шаренията, към която се стремим с нокти и зъби и която всъщност е пръсната навсякъде около нас, а не е онова, което човек си пъха в устата.

Ето, на такива весели пръснати шарени бонбонки ми заприлича, когато те видях за първи път.

11 ноември 2003 - 25 януари 2004 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 08.10.2009, № 10 (119)