Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДЕТЕКТИВ

Никита Нанков

web

На младия детектив Йотов, засекретен във Външното министерство, е възложен извънредно важен случай. Той е заседнал на бюрото си от самото начало на работното време и се взира в монитора на компютъра. Това е първото му сериозно професионално изпитание и той гори от амбиция да се докаже.

На монитора се появява стая. Тапетите като че ли са познати... А може би и огромното легло и картината с екзотичен пейзаж над леглото - острови сред мъгла, джонки, изгряващо слънце. Какво ли значи това, пита се младият детектив Йотов с бръчка между веждите.

Пред леглото застава млада жена. Музика a capella. Жената се поклаща в ритъм. Усмихва се. Прехапва долната си устна и гледа право в младия детектив Йотов. Хм, много странно, казва си той. Носът много прилича... И веждите... За очите не съм сигурен, има много грим... Но пръстите... Може би и косите... Косите - те не... Макар че от тази червена панделка е трудно да се разбере... Жената остава по бельо фантазе.

Детайлите, детайлите - повтаря си наученото в университета младият детектив Йотов. На нощното шкафче - черен продълговат предмет. Африка... Сомалийски пирати... Гърди в едър план. На лявата гръд - бенка. Дали е виждал бенката по телевизията или наскоро е чел за нея в светската хроника на някой таблоид? Шифър, бенката е шифър! Трябва да свърже точките, за да получи ясната картина.

Жената в гръб. Мислите на младия детектив Йотов литват към онова недалечно време, когато за първи път целуна... Бъди нащрек, никакво разсейване! Анатомия като синусоида, вълни, океан... Екзотичният пейзаж на стената... Далечният изток... Китай строи първият си самолетоносач, търси атомен реактор... Сомалийските пирати трябва да пренесат реактора на части, като машинно оборудване...

Жената, изтегната на леглото. Облива се с плажно масло. Ръцете й се плъзгат по тялото. Думите на песента. Старо парче на The Beach Boys. Señorita на карибски остров... Жената се обработва с продълговатия черен предмет. James Bond, британското контраразузнаване... Картинката се изяснява, потрива ръце младият детектив Йотов.

До леглото мускулест мъжага с безупречната прическа на шефа му - къса подстрижка, коси пригладени нагоре, с кичур като запетая над челото. Мъжагата сграбчва жената и почва да я мята по леглото. Играта на намеци, огледални отражения и двойници е твърде прозрачна и не минава, приятелче, подхилва се младият детектив Йотов. Руската разведка... Китай и Русия вършат всичко под носа на Америка, докато 007, стара лисица, се преструва, че не забелязва нищо...

Жената се задъхва и пищи, мъжагата диша ускорено и мучи, The Beach Boys, good vibrations. Младият детектив Йотов сияе. Рапорт до шефа: всички знаци, следи, податки, симптоми и признаци водят към международния тероризъм, контрабандата на оръжие от бившите социалистически страни, диктаторските режими в Африка и сблъскването на интересите за световно господство на старата и новата суперсили...

Секретарката поема рапорта. Днес шефът е бил цял ден на срещи с дипломатически представители, но утре рапортът ще е първото нещо, което ще прочете. Младият детектив Йотов щраква с пръсти, извиква, че именно в такива моменти обича целия свят и се понася бегом към къщи. Грабва младата си съпруга от вратата и я върти и целува. Ах, тя така го е чакала! Днес цял ден е скучала пред телевизора - генералисимуси, военни бюджети, глобални интереси, тфу! Понася жена си на ръце в спалнята, тя се гуши на гърдите му. Хвърля я на леглото, захвърля ризата и вратовръзката. Шефът ще е много доволен, цвили щастливо той. Надявам се, мърка тя. На нощното шкафче - черен продълговат предмет. Знаех си, че хипотезата ми е вярна, буха се в гърдите младият детектив Йотов, знаех си! Целува бенката на гръдта на жена си. Уф, заболя ме глава, казва тя и му обръща гръб.

8 юли 2011 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 04.02.2012, № 2 (147)