Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРОКЛЯТИЕТО НА ЧИНГИС ХАН

Никита Нанков

web

Khristinka Drandareffska, многозаслужил професор в световно известен университет, е поканена да говори за религията пред избрана академична аудитория. През 1222 г. великият завоевател Чингис хан се срещнал с прочутия даоистки учител Циу Чангчун (1143-1227) от школата Цюенджън, или школата на Пълното Съвършенство, и останал така впечатлен от мъдростта и учението му, че издал декрет, постановяващ монасите и монахините от Школата да не плащат данъци вовеки веков. Така срещата между двамината велики мъже се превърнала в централно събитие в историята на даоистката религия, защото оттогава школата Цюенджън станала господстваща в Северен Китай.

Край на беседата, бурни ръкопляскания.

И тук някакъв дявол подхвърля шега с устата на Professor Drandareffska:

- Представете си Хитлер да похвали папата!

Избраната аудитория в либерален екстаз се люшва от смях. Бурни ръкопляскания. Лекцията на Professor Drandareffska е забележителен успех и за нея на другия ден ще пишат в най-големите национални вестници, a заключителната й шега, безспорно, ще служи за punch line на статиите.

Professor Drandareffska си ляга предоволна. А-ха да заспи усмихната, но изведнъж се разсънва, понеже една капачка за лимонада, като тези от бедното й детство в бедна страна на Балканите, гложди еди коя си част на тялото й. Professor Drandareffska се опитва да махне капачката, но напразно. Тя става, светва лампата, търси капачката, пак напразно. Значи капачката съществува само във въображението и съня й! Но колко реална я усещаше и значи, колко прави са даоистките мъдреци, които учат, че няма нужда да пътуваме, за да опознаем света, тъй като светът е в съзнанието ни!

Professor Drandareffska пак си ляга. Изведнъж пред нея израства Циу Чангчун, разперва широките си ръкави - досущ както ги рисуват по старинните свитъци - и от тях излитат премъдри словеса:

- Какъв дявол те накара да се шегуваш след лекцията? Нима забрави, че Голямата истина на Дао е в мълчанието? Сега ще трябва да си платиш данъка за учената злоупотреба с думите!

И великият Циу Чангчун я ритва в коляното и се стапя в Нищото.

- Ау! - изписква от болка Professor Drandareffska и търка удареното, но болката не минава. Тя се събужда повторно и гледа коляното си. То е синьо и я боли. Проклето съзнание, проклет кошмар! Professor Drandareffska се тресе от нерви, глътва половин шепа сини хапчета, половин шепа зелени хапчета, половин шепа оранжеви хапчета и пак ляга.

Не може да заспи, гладна е, ядат й се пърженки яйчица с препеченка филийка черен хлебец - пак бедното й детство на Балканите. Става да си изпържи яйца, но на печката вече има тиган с остатъци от пържени яйца, а от тостера топло ухае на препечен черен хляб. Значи, тя вече е яла яйца и не е гладна? Пак сънищата, пак съзнанието! Professor Drandareffska посяга за хапчетата, но те са се свършили. Тя се тръшва на леглото, хапе възглавницата, скубе коси и пищи в истерия.

Professor Khristinka Drandareffska, многозаслужил професор в световно известен университет, е починала призори в дома си, след като предишната вечер е изнесла блестяща беседа за даоизма, пишат сутрешните вестници. Съседите чули ужасените й писъци, но било твърде късно да й помогнат. Пожарът, причинен от забравен през нощта тостер, изпепелил къщата й още преди да се появи пожарната команда. Без punch line.

23 март - 7 април 2010 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 04.05.2010, № 5 (126)